Jak prospívá vašemu zdraví šípkový pečený čaj?

Jak prospívá vašemu zdraví šípkový pečený čaj?
Mezi podzimem a zimou je šípku všude hromady, a i když si to hodně lidí neuvědomuje, je velmi zdravý. My si právě dnes o jeho účinku v našem těle něco málo povíme a myslím si, že na něj trochu změníte názor, vezmete pejska na procházku a přinesete celý košíček. 

Šípek je skvělým přinašečem energie, a tak se není čemu divit, že ho hodně lidí přidává i do pečeného čaje. 

Šípek a jeho funkce v našem těle

Šípek je nejlepší sbírat v období prvních mrazíků, protože tehdy začíná být uzrálý. Pokud šípek utrhnete dřív ze stromu, doma vám už moc neuzraje a vy ničíte jeho hodnotu. Šípky neznáme jen my, Češi. Jsou velice populární třeba ve Velké Británii. 

Šípky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C, společně s rakytníkem (o tom bude povídačka třeba někdy jindy). Tyto plody totiž obsahují třísloviny, invertní cukr, sacharózu, kyselinu citronovou a mnoho dalších důležitých vitamínů, které je občas potřeba do těla narvat. 

Účinky šípků

  • Posilují imunitu – dříve byli šípky používány především jako léčba proti infekcím či onemocněním jako je kašel, rýma, chřipka. Je samozřejmé, že dnes se takto šípek také využívá, právě především v čaji. 
  • Mají bohatý obsah antioxidantů – neumíte si představit, o čem je řeč? Antioxidanty jsou rostlinné chemikálie, které fungují na principu ochrany imunity. Zabraňují tedy tomu, aby se vám do těla dostal nějaký bacil a chrání imunitní buňky. 
  • Pomáhají také proti prevenci onemocnění srdce – pokles "špatného" cholesterolu a triglyceridů

Jak vidíte, šípek nám svým obsahem velmi přispívá k udržování našeho zdraví a je dobré ho také občas zařadit do našeho jídelníčku. 

Zdroj: