Alžírská káva či Eggnog Latté: Máte rádi českou klasiku nebo anglickou vánoční verzi koňakové kávy?

Alžírská káva či Eggnog Latté: Máte rádi českou klasiku nebo anglickou vánoční verzi koňakové kávy?
Alžírská káva patří stále mezi oblíbené kávové nápoje. Espresso s vaječným koňakem a pořádnou porcí pravé šlehačky je známo především u nás. V Anglii se na Vánoce objevuje podobný nápoj zvaný Eggnog Latté.

Původ a vznik alžírské kávy

Alžírská káva je v Čechách a na Slovensku nedílnou součástí kavárenské kultury. Traduje se, že vznikla z kávy vídeňské, prostým přidáním vaječného koňaku. S Alžírskem však nemá pravděpodobně nic společného. Proč se podle této země jmenuje je tak trochu záhadou, ač káva ve spojení s alkoholem se u Alžířanů vyskytovala. Například v Portugalsku se ledová káva s rumem a citronem nazývá stejně jako alžírské město. Říká se také, že v roce 1840 při bitvě s Alžířany pili v noci francouzští vojáci kávu říznutou s brandy. 

Základem alžírské kávy je espresso lungo, čtvrtinu nápoje tvoří koňak a vrch kávy zdobí kopec vyšlehané smetany. 

Vaječné latté

Zdroj: Autor: Matt Benoit / Shutterstock

Oproti tomu Eggnog Latté neboli vaječné latté se připravuje smícháním vaječného koňaku se stejným množstvím mléka, které se prohřeje a napění. Silné espresso se našlehaným mlékem s koňakem přelije a na závěr se posype muškátovým oříškem a skořicí. Eggnog Latté je každoroční tradicí na vánočních trzích.  

Jak na alžírskou kávu doma

Alžírskou kávu si můžete připravit jednoduše i doma. Základem může být espresso, ale i překapávaná káva. Do vysoké sklenice nalijte 20 - 40 ml vaječného likéru a kávu pomalu, nejlépe po lžících, vlijte na vrstvu likéru. Vrstvy kávy a likéru by se neměly promíchat. Připravte si pravou šlehačku a nastříkejte ji na kávu. Na závěr ozdobte šlehačku trochou vaječného likéru a čokoládovými hoblinami. 

Zdroj: