5 pravidel pro správnou péči o oleandry v květináči v létě

5 pravidel pro správnou péči o oleandry v květináči v létě
Oleandr je velmi oblíbený keř, který dodává zahradě, balkónu nebo terase nádech středomoří. Tato rostlina původem z jižního Španělska není příliš odolná, ale v létě o to půvabnější. Pro její růst je nezbytná správná péče.

Oleandr miluje teplo

Jak už samotný nadpis napovídá, oleandry zbožňují léto a teplo. Naopak velmi špatně snáší zimu a chladná, až mrazivá rána. Tato informace není vůbec překvapivá, jelikož rostlina pochází z jižního Španělska a Maroka. V létě oleandr bez problémů zvládne pobyt na balkónu nebo terase. Rostlině může naopak uškodit zanedbaná péče.

Pět důležitých bodů při pěstování oleandru v létě

Pěstování oleandru v létě má svá striktní pravidla, bez nichž není možné dosáhnout správných výsledků. Mezi jednotlivé body patří:

  • správná zálivka
  • hnojení
  • řez
  • péče o květy
  • přesazování

Oleandr obsahuje jedovaté látky, proto se doporučuje nosit rukavice při jakékoliv manipulaci s rostlinou. Jedince s alergii na latex může postihnout kombinace jedu rostliny s alergii, a může tak způsobit daleko větší újmu na zdraví. Kvůli jedovatosti nepěstujte rostlinu uvnitř domácnosti, zvídavým dětem a domácím mazlíčkům hrozí velké nebezpečí v případě kontaktu rostliny s ústní dutinou. Mírná otrava se projevuje nevolností, zatímco požití většího množství listů může vést až ke smrti.

Zálivka

V období růstu rostliny, tedy na jaře a v létě, je velmi důležitá pravidelná zálivka. Keř není tak žíznivý jako například hortenzie nebo jiné rostliny; obvykle se doporučuje zalévat rostlinu dvakrát týdně. Oleandr je obecně odolný vůči suchu, a naopak se přemokření půdy může vést k potížím.

Hnojení

Hnojení je dalším podstatným prvkem v péči o oleandr. Těžko byste hledali náročnější rostlinu v květináči, než je právě oleandr. Ten vyžaduje obrovské množství živin nezbytných pro jeho růst. Obecně se doporučuje zvolit si spíše komplexní hnojivo nebo pořízení hnojiva s pomalým uvolňováním, což usnadní proces hnojení.

Prořezávání

Dva nejdůležitější prvky péče o oleandr máme za sebou, a nyní se přesouváme k těm méně důležitým. Prořezávání oleandru není až tak důležitým bodem, ale přesto i zde platí pár pravidel. Stříhání větví je namístě, jakmile spatříte suché nebo odumřelé větve. Staré přerostlé větve lze seříznout zhruba o jednu třetinu. Tenké nebo nevhodně rostoucí výhony je také vhodné odstřihnout.

Oleandrům prospívají sluneční paprsky.
Oleandrům prospívají sluneční paprsky. | Zdroj: annado2 / Depositphotos

Péče o květy

Péče o květy je podobná prořezávání. Pravidelně kontrolujte květy oleandru, zda se mezi nimi nenachází staré a odkvetlé květy. Nevyhovující květy berou zbytečnou energii a brání tak růstu novým, mladým květům. Pokud nevykvetou žádné květy, není důvod k žádné panice. Někdy se tak stane, obzvláště tehdy, když rostlina nedostává dostatek slunečního světla. Není se vůbec čemu divit; ve Španělsku nebo v Maroku panují daleko jiné světelné podmínky než ve střední Evropě.

Přesazování

Nejvhodnějším obdobím pro přesazování oleandru je hlavně jaro. Pokud nemáte dostatek prostoru na terase nebo balkónu, můžete keř zkrátit asi o třetinu kořenů. Rostlinu přesaďte do většího květináče s novým substrátem. Oleandru se nejlépe daří na slunném místě, případně v polostínu.

Zdroje článku: