Jak zpracovat šípky: Šípkový čaj, sirup nebo marmeládu

Jak zpracovat šípky: Šípkový čaj, sirup nebo marmeládu
Při procházkách podzimní krajinou nemůžeme minout červené plody šípku, které již z dálky volají po naší pozornosti. Šípek je tou nejlepší formou vitamínu C, kterou můžeme užívat, a právě nyní je čas si natrhat hrsti na čaj nebo marmeládu.

Na sušení, sirupy a marmelády sbírejte šípky ještě před prvními mrazy.

Šípky sušte v troubě nebo sušičce maximálně do 55 °C. Usušené šípky uložte do skleněné dózy ideálně bez přístupu světla. Na čaj šípky aktivujte den předem namočením do vody. Druhý den vodu i s šípky přiveďte k varu, nechte několik minut vyluhovat a nálev sceďte. Pokud spěcháte a zapomněli jste si šípky namočit, volte rychlejší variantu. Šípky v sáčku podrťte, nasypte do vody a nechte dojít k varu, 15 minut louhujte a poté přes jemné sítko nebo filtrační papír sceďte. 

Šípky - čerstvé bobule
Šípky - čerstvé bobule, Zdroj: Tim UR / Shutterstock

Na šípkový sirup za studena potřebujete pouze šípky, citron, cukr a vodu. Šípky zalijte vodou a uložte do lednice na 24 hodin. Druhý den směs ohřejte a těsně před bodem varu ji odstavte. Vychladlou směs přeceďte přes sítko a poté ještě přes plátýnko. Vmíchejte cukr a citronovou šťávu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nalijte do připravených vyvařených sklenic. 

Na marmeládu si natrhejte 1 kg šípků. Plody očistěte od stopek a zbytků okvětních lístků. Šípky vložte do hrnce a mírně je podlijte vodou. Vařte doměkka. Zcela měkké šípky rozmixujte na kaši a po vychladnutí kaši propasírujte přes gázu. Vzniklý protlak smíchejte s 250 g cukru a nad plamenem míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Horkou marmeládu nalijte do vyvařených sklenic a dobře uzavřete vysterilizovanými víčky.  

Zdroj:

  • autorský text