Nejlepší mletá káva je ta, s jejímž namletím počkáte až těsně před přípravou nápoje, říká kávový specialista

Nejlepší mletá káva je ta, s jejímž namletím počkáte až těsně před přípravou nápoje, říká kávový specialista
Ještě kupujete mletou kávu? Po přečtení tohoto článku již možná nebudete. Aby si káva zachovala svou nezaměnitelnou chuť a vůni, její spotřební doba je velice krátká. Někteří odborníci na kávu uvádějí dokonce 15 minut.

Na serveru jaknakavu.eu zveřejnili pravidlo čerstvosti podle espressového specialisty Chrise Babbieho. Tzv. Pravidlo 15 uvádí, že zelenou kávu je třeba upražit během 15 měsíců od sklizně, upražená káva musí být namleta do 15 dnů od pražení a mletou kávu je zapotřebí použít nejdéle 15 minut od namletí. 

Kávoví fajnšmekři ze serveru orfeo.coffee nejsou tak přísní a dávají mleté kávě při dobrém skladování 1 týden. Nicméně uvádí, že čerstvost vakuované kávy ze supermarketů je pochybná a v žádném případě nezaručuje kvalitní kávový šálek

Zdroj: Evgeny Karandaev / Shutterstock

Mletá káva však stále zůstává ideální pro ty, kteří upřednostňují pohodlí a rychlou přípravu. Všichni ti, kteří nemají čas shánět čerstvě namletou kávu nebo doma nemají mlýnek, ocení vakuově balenou mletou kávu. Mletá káva po několika minutách postupně ztrácí svou chuť a aroma, výsledná káva může být tedy slabší. Pokud už se rozhodnete pro kompromis, vybírejte vždy namletou kávu podle toho jaký kávový nápoj chcete připravovat.

Pro espresso jsou zapotřebí jemně mletá zrna, na přípravu filtrované kávy a do french pressu budete potřebovat hrubě mletá zrna. 

 

Zdroje: