Jak správně servírovat víno u stolu aneb dobrá rada se vždy hodí
Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock

Jak správně servírovat víno u stolu aneb dobrá rada se vždy hodí

Etiketa je soubor pravidel, která jsou často komplikovaná a dnes se už tak často neuplatňují. I přesto je dobré alespoň základy znát a umět je uplatnit v praxi ve správný čas. I servírování vína má svá pravidla.

Podívejme se na několik jednoduchých, ale důležitých kroků.

Role majitelky domu (hostitelky)

U slavnostního posezení by výběr a servírování vína mělo být na majitelce domu, která by měla mít na starosti i jeho ochutnávání, aby se ujistila, že není vadné.

Správný čas pro otevření lahve se liší podle druhu vína:

  • šumivá vína a bílá vína se otevírají před konzumací
  • červená vína, hlavně ta archivní, musí být odzátkovaná předem a nalitá do karafy

Proces, při kterém se víno umístí do karafy, aby se provzdušnilo (okysličilo), se nazývá dekantace. Čas potřebný k dekantaci vína se zvyšuje úměrně k letům zrání. Karafa se nejčastěji používá skleněná. Víno při styku se vzduchem uvolní své aromatické složky.

Jak držet láhev

Jakmile je láhev otevřená, nesmí se víno nalévat do sklenic předem, ale pouze před strávníky. Musí se podávat z pravé strany. Pokud jde o servírování z lahve, je dobré nechat viditelnou etiketu na lahvi, nebo se zmínit, o jaké víno a ročník se jedná. Nejprve se víno nalévá ženám, poté mužům podle věku, nebo důležitosti. Poslední si skleničku plní hostitelka pro sebe. 

Pokud se nalévá víno z větší lahve (1,5 l), drží se oběma rukama.

Zdroj: Autor: Dimitri Lamour / Shutterstock

Ideální teplota

Správná teplota podávání vína je také detail, který by nikdy neměl být přehlížen. 

  • suchá a sladká šumivá vína, sekty: 4-6 °C
  • jednoduchá, suchá a mladá bílá vína: 6-8 °C
  • aromatická suchá bílá vína, sladká vína a bílá likérová vína, růžová vína: 8-10 °C
  • zralá bílá vína (archivní), velmi strukturovaná 10-12 °C
  • ovocná červená vína, sladká vína a červená likérová vína: 12-14 °C
  • červená vína skvělé struktury a dlouhého zrání (archivní) 16-18 °C

Tyto teploty jsou orientační a mohou se lišit podle chuti každého. Obecně je dobré mít na paměti, že vyšší teploty pomáhají vínu uvolňovat vůně, zatímco chladnější je naopak tlumí.

Zdroj: Alexander Lipko / Shutterstock

Jak zchladit víno

Při hodnocení teploty vína je třeba vzít v úvahu, že nechlazené sklenice mohou způsobit zvýšení teploty o několik stupňů. Vínu škodí teplotní šoky a dlouhodobé uchovávání vína v lednici také není ideální.

Chcete-li láhev v krátkém čase ochladit, je nejlepší ji umístit do košíku s vodou a ledem, přičemž během večeře teplotu několikrát kontrolujte, zvláště pokud je málo strávníků a láhev se bude chladit déle.

Podávání víno podle intenzity

A konečně, pokud máte v úmyslu podávat více druhů vína, začíná se od nejlehčích po nejplnější, od méně vonných po aromatičtější.

 

Zdroj:

  • autorský text
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy