Jiný kraj, jiný mrav, aneb tyto pochoutky u nás nejspíše nenajdete

Jiný kraj, jiný mrav, aneb tyto pochoutky u nás nejspíše nenajdete
Každá země má své specialitky. Kdokoliv přijede do Česka, chce si dát aspoň jednou během své dovolené knedlo vepřo zelo anebo svíčkovou. Pokud si ale my zajedeme někam do ciziny, mohou nás místní pokrmy překvapit až udivit.

Polévka z ptačích hnízd (Čína)

Asi byste si nemysleli, že by ptačí hnízdo bylo k jídlu, ale Číňané k výrobě této polévky, známé jako „kaviár Východu“, používají hnízda svišťounů. To proto, že hnízda svišťounů nejsou z větviček, nýbrž ze slin, díky nimž má hnízdo jedinečnou želatinovou, gumovou strukturu.

Tato polévka je jedna z nejdražších živočišných produktů konzumovaných lidmi. Je to drahé, protože hnízda lze sklízet pouze třikrát ročně.

Hnízda jsou obvykle postavena v pobřežních jeskyních a sbírání je zrádný proces zahrnující hbité horolezecké dovednosti, což přispívá k vysoké ceně.

Oplodněná vajíčka (Filipíny)

Tento filipínský pokrm, zvaný Balut, je velmi podobný čokoládovému Kinder vajíčku. Jenže překvápko v tomto vajíčku není plastová hračka, ale embryo kuřátka. Oplodněná vajíčka se vaří těsně před vylíhnutím, takže za žloutkem najdete kuřátko (nebo kachňátko). Vaří se, když je plod kdekoli mezi 17. a 21. dnem, když je vajíčko starší, plod začne mít zobák, drápy, kosti a peří.

Ve filipínské kultuře je Balut téměř stejně populární jako párek v rohlíku v Americe, a najdeme je takřka na každém rohu. Balut se obvykle zapíjí pivem a připravuje se se špetkou soli, citronové šťávy, černého pepře a koriandru, ačkoli někteří jedlíci Balutu to preferují s chilli a octem. Způsob, jak jíst Balut, je rozklepnout vejce, napít se vývaru a pak sníst žloutek a plod.

Zdroj: Autor: Seba Tataru / Shutterstock

Surstromming (Švédsko)

Surstomming je fermentovaný baltský sleď a najdete ho na pultech supermarketů po celém Švédsku, i když ho pravděpodobně neuvidíte vedle masových kuliček Ikea. Sleď je uloven na jaře, když se právě tře, a kvasí v sudech po dobu jednoho až dvou měsíců, než se konzervuje, kde kvašení pokračuje několik měsíců. Plechovky se během přepravy a skladování často vyboulí kvůli pokračujícímu procesu fermentace. A přesně tato fermentace má specifický vedlejší efekt.

Některé letecké společnosti zakázaly tyto plechovky brát na lety, protože otevřít tuto plechovku by mohla znamenat aromatický horor. Když je plechovka otevřena, vůně je obvykle to, co se k vám dostane jako první, protože fermentovaná ryba má opravdu hodně silný zápach (dokonce někteří Švédové nedokáží rozdýchat tento silný pach). Obvykle se konzumuje s typem plochého křupavého chleba a vařenými brambory.

 

Hadí víno (Vietnam)

Máte chuť na druh vína, který jste skutečně ještě nikdy nepili? Co si dát plaza ve flašce? Hadí víno je rýžové víno ve velké flašce, ve kterém plave jedovatý had. Víno má mírně růžovou barvu díky hadí krvi.

Had se nechává louhovat v rýžovém víně po mnoho měsíců, aby se jed ve víně rozpustil. Ethanol neutralizuje jed, takže není nebezpečný. Toto víno pochází z Vietnamu, kde se předpokládá, že hadi mají léčivé vlastnosti, ale rozšířilo se do dalších částí jihovýchodní Asie a jižní Číny. Hadí víno by nemělo být zaměňováno s potenciálně nebezpečnějším vínem z hadí krve.

 

Zdroj: