Od doby, co jsem přišla o miminko, mám noční děsy. Nic na to nepomáhá

Od doby, co jsem přišla o miminko, mám noční děsy. Nic na to nepomáhá
Od doby, co jsem přišla o mé drahé miminko, mě pronásledují noční děsy a strach. Tyto noční můry mě často probouzejí uprostřed noci a způsobují mi silné emocionální bolesti a utrpení. Terapie a meditace mi pomáhá nalézt vnitřní klid.

Od doby, co jsem přišla o miminko, mám noční děsy. Nic na to nepomáhá

Od doby, co jsem přišla o mé milované miminko, se staly noční můry mým každodenním společníkem. Procházím si stále dokola tím stejným snem, kdy se mi zdá, že jsem v porodnici a slyším hlas doktora, který mi oznamuje, že mé dítě nežije. Věčnost trvající chvíle, kdy se mi zdá, že se mi svět zhroutil pod nohama, se vrací a znovu a znovu se probouzím zpocená a plná beznaděje.

Pro mnoho žen, jako jsem já, ztráta dítěte způsobí dlouhodobé emoční a psychické trauma, které nás může zcela zničit a ovlivnit tak náš život na dlouhou dobu. Nejenže se musíme vypořádat se smutkem a bolestí, ale často nás také sužují noční můry a jiné problémy s emocionálním zdravím. 

Jako řešení jsem se rozhodla vyhledat pomoc odborníka
Jako řešení jsem se rozhodla vyhledat pomoc odborníka | Zdroj: Vadym Pastukh / Shutterstock

Jak se se ztrátou vyrovnávám...

Neexistuje žádný návod, jak se s touto bolestivou ztrátou vypořádat. Každý prožívá smutek a úzkosti jinak a každý potřebuje svůj vlastní čas na to, aby se dokázal z takové situace zotavit. Snažila jsem se s tím bojovat, ale noční můry se neustále vracely a spánek se stal mým nepřítelem

Jako řešení jsem se rozhodla vyhledat pomoc odborníka. Byla to nejlepší volba, kterou jsem udělala. Můj terapeut mi pomohl pochopit, že noční můry jsou běžnou součástí průběhu smutku a že je důležité o nich mluvit. Spolu jsme pracovali na tom, jak si vytvořit zdravé návyky pro spánek a na tom, jak se naučit správně reagovat na noční můry.

Začala jsem psát deník a zapisovat si své myšlenky a pocity. Tento proces mi pomohl lépe porozumět tomu, co zrovna prožívám. Dále jsem začala cvičit jógu a meditovat. Tato praxe mi umožnila nalézt vnitřní klid a uklidnit mou mysl. Naučila jsem se, jak se soustředit na přítomnost a nenechat se ovlivnit minulostí.

Jsem začala cvičit jógu a meditovat
Jsem začala cvičit jógu a meditovat | Zdroj: Ground Picture / Shutterstock

Nemohu říct, že se noční můry z mého života zcela ztratily, ale už se s nimi dokáži lépe vyrovnat. Učím se, jak přijmout svůj smutek a nechat ho mnou projít, aniž bych se snažila ho potlačit. A to mi dává naději, že jednoho dne přestanu mít noční můry nadobro.

Pokud si také procházíte tímto emocionálním zápasem, nebojte se hledat pomoc. Není to slabost, ale právě naopak – odvaha. Je důležité si uvědomit, že se jedná o proces, který potřebuje čas a trpělivost. S výhledem na lepší zítřky je důležité nevzdávat se a držet se svých snů a cílů.

V tomto okamžiku je důležité si uvědomit, že i když už nikdy nebudeme mít zpět to, co jsme ztratili, musíme najít způsoby, jak se naučit s takovou ztrátou žít. Musíme najít cestu k akceptování toho, co se stalo, a najít nové způsoby, jak nalézt štěstí a smysl v našem životě. Je důležité se nevzdávat. Možná to bude trvat dlouho, ale pokud se budeme držet, najdeme světlo na konci tunelu.

Pokud tedy procházíte podobnou situací, neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc. Věřte si, důvěřujte svým pocitům a vydržte, abyste mohli uzdravit své srdce a najít zpět radost a smysl v životě.

Článek se zakládá na příběhu zaslaného naší redakci. Redakce tento zaslaný text pouze upravuje, nezasahuje do jeho stylu a nemění význam. Jelikož chráníme soukromí našich čtenářů, neuvádíme originální jméno autora a změněna jsou i jména uvedená v článku. V případě, že se s námi chcete podělit o váš životní příběh nebo zkušenost, neváhejte a pošlete nám ho na e-mail: pribehy@fajntip.cz. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Zdroj článku:
  • Autorský text