Dočkáme se tvrdého lockdownu? Odboráři ho požadují během Velikonoc

Dočkáme se tvrdého lockdownu? Odboráři ho požadují během Velikonoc
Že by byly Velikonoce bez pomlázky? Odbory apelují na vládu, aby zvážila zavedení tvrdého lockdownu během svátků, došlo by tak k uzavření celé země. Podle odborářů je totiž pandemická situace neúnosná. neúnosná.

Svátek jara, nebo také nejdůležitější křesťanská událost roku, to jsou Velikonoce. Velikonoční svátky letos začnou na apríla, tedy 1. dubna zeleným čtvrtkem a budou pokračovat až do pondělí. Ačkoliv je pro mnoho věřících nemyslitelné nenavštívit mši svatou, stejně tak jako se setkávají rodiny a blízcí, je velice možné, že letos bude všechno jinak.

Rozvolnění jako na Vánoce nepřichází v úvahu

Model, který jsme si vyzkoušeli během adventu, kdy se na pár dní otevřely obchody a služby se vskutku neosvědčil. Naopak jsme se dostali do další vlny vysokého počtu nakažených a hospitalizovaných. Lze tak předpokládat, že Velikonoce proběhnou v úplně jiném duchu než svátky předešlé. 

Uzavření alespoň na týden

Odbory v čele s Janem Středulou apelují na vládu, aby zvážila možnost tvrdého lockdownu alespoň na týden, právě během Velikonočních svátků. Odbory chtějí, aby se na tyto dny zastavil veškeré provoz, který není stoprocentně nezbytný. Bylo by rozumné využít času, kdy je většina lidí doma právě kvůli svátkům a zavést tak tvrdý lockdown, takový, jaký jsme zde doposud neměli. 

Zatím je ještě čas

Podle ministra zdravotnictví není prozatím téma tvrdého lockdownu aktuální. Česko prý není v situaci, kdy by muselo přijímat až takováto opatření. Zároveň však ale možnost uzavření během Velikonoc nevyloučil, za jeden měsíc se může přece jen změnit mnoho věcí. Na možnost tvrdého uzavření navíc poukazují i jiní odborníci.