Elba: Ostrov, kde dodnes vzpomínají na císaře Napoleona

Elba: Ostrov, kde dodnes vzpomínají na císaře Napoleona
Určitě zajímavým cílem pro cestování je italský ostrov Elba. Ostrov má rozlohu 223 km2 a je omývaný Tyrhénským mořem, patří do Toskánského souostroví, které bylo považováno za strategicky významnou námořní základnu.

Nejslavnější obyvatel ostrova

Každé ráno, když odbyla pátá hodina, ozvaly se v ulicích Portoferraia bubny. Vojáci s koši a putnami na zádech procházeli přístavem a před každým domem sbírali odpadky. Kdo je zapomněl před dveře připravit, musel zaplatit velkou pokutu. A běda tomu, kdo by chtěl vylévat splašky z okna, jak tomu bývalo před tím, než na ostrov dorazil na fregatě Napoleon Bonaparte v roce 1814. Jeho příjezd nebyl dobrovolný, to mu ale nebránilo v tom, aby hned pár týdnů po příjezdu vydal „Zákon o hygieně“.

Zákon udělal na ostrově malou revoluci. Přikazoval všem majitelům domů postavit si latrínu. Pokuty hrozily těm, kdo žili v jedné místnosti s kozami a osly a také všem, kdo ukládali spát více jak 5 dětí do jedné postele.

Napoleon žil na ostrově jen několik měsíců, ale dokázal za tu dobu prosadit mnoho změn a díky tomu na něj až do dnešních dnů ostrované pějí jen chválu.

O ostrově v historii

Městečka a vesnice se tísní na úpatích zalesněných kopců, které na západní straně ostrova dosahují až vysokohorských rozměrů. Nejvyšší Monte Capanne s 1019 metry nadmořské výšky je jeden obrovský žulový masiv. Kámen zde těžili už staří Římané a stavěli z něj paláce ve Florencii, Pise a Livornu. Z Elby dokonce pochází některé sloupy v bazilice svatého Petra ve Vatikánu.

Po pádu římské říše soupeřili o nadvládu nad ostrovem Gorhové, Lombarďané a byzantští císaři a ostrov byl rozdělen na tři části. Teprve po porážce Napoleona u Lipska, která ho zbavila francouzského trůnu a odsoudila k příjemnému vyhnanství na ostrově, byl definitivně ostrov sjednocen.

Ostrov v současnosti

Každý rok navštíví Elbu přes 3 miliony turistů, většinou Italů, Němců, Švýcarů a Francouzů. Spojení s pevninou zajišťují nepřetržitě lodní společnosti. Na ostrově je široká síť hotelů a kempů a mnoho ostrovanů pronajímá části nemovitostí turistům. Na své si přijdou gurmáni a milovníci nočních klubů. Na ostrově se také dá projet na koni nebo si zahrát golf. Jsou zde i jachtařské kluby, a kromě lyžování Elba nabízí snad všechny druhy sportovního vyžití. Velice oblíbené v místní kuchyni jsou čerstvé ryby, které si můžete sami ulovit a udělat na divokém rozmarýnu. Ochutnat byste měli místní rybí polévku z chobotnic, sardinek a ančoviček.

Po ukončení těžby zde italská samospráva ve Florencii chtěla zřídit přírodní rezervaci, to se ale nelíbí místním lidem, kterých zde žije asi 30 tisíc. Ostrované si chtějí žít podle svého.

Na Elbu vede nejjednodušší cesta po moři, protože malé ostrovní letiště slouží jen pro speciální lety. Jedenáct kilometrů z italského přístavu Piombino urazí loď za necelou hodinu. Do toskánské Florencie se dá z Česka dostat letecky, autobusem i autem.