Jaké očkování je důležité pro novorozence? Kvíz o očkování dětí, víte kdy a co očkovat?

Jaké očkování je důležité pro novorozence? Kvíz o očkování dětí, víte kdy a co očkovat?
Očkování obecně je poměrně ošemetnou záležitostí, ke které se každý z rodičů staví jinak. V našem kvízu zjistíte, jak je to s očkováním novorozenců. Víte o něm podstatné informace?

Očkování na záškrt miminko podstupuje pár týdnů po narození

Očkování dětí obecně lze rozdělit na očkování povinná a nepovinná. To, do jaké skupiny jednotlivá očkování patří, upravuje zákon č. 537/2006 Sb. Na základě něj mají rodiče jasně stanoveno, která očkování jejich děti dostat musí. Mezi první očkování, které dítě podstupuje pár týdnů po svém narození, patří očkování na záškrt.

Záškrt je bakteriálním onemocněním, které lze na první pohled poznat oteklým krkem. Protože se jedná o infekční onemocnění, děti jsou proti němu očkovány již jako miminka. V České republice jsou děti na záškrt povinně a pravidelně očkovány již od roku 1946.

Záškrt mohou přenášet také zvířata

Toto infekční onemocnění vyvolává bakterie Corynebacterium diptheriae. Kromě přenosu z člověka na člověka existuje i možnost nákazy od zvířete. Při nemoci jsou nejčastěji napadány mandle a nosní hrtan.

V roce 2022 se v ČR objevil jeden případ záškrtu

Při záškrtu však pravidelně dochází také k zánětu srdečního svalu. Dostavit se může také pozáškrtová obrna. Protože je v České republice očkování na záškrt povinné, je opravdu raritní, že by se objevil někdo, kdo by se záškrtem nakazil. Naposledy se v roce 2022 jednalo o ženu, která se pravděpodobně nakazila od svého domácího mazlíčka.

 

Zdroj článku: