Aplikace eRouška do každého mobilu, to nejmenší co můžete udělat

Aplikace eRouška do každého mobilu, to nejmenší co můžete udělat
Vylepšená verze aplikace eRouška nám může pomoct k menšímu šíření koronaviru, přitom stačí zapnout bluetooth a aplikaci stáhnout. Na jakém principu funguje a proč by ji měl mít každý ve svém telefonu?

Tuto formu chytré karantény nám ministerstvo zdravotnictví představilo již na jaře, tehdy však obsahovala nějaké nesrovnalosti a neplnila svou funkci efektivně. Časem se však dočkala aktualizací a nyní funguje tak, jak má. Neváhejte a aplikaci si stáhněte také, je to to nejmenší, co můžete pro sebe a své blízké udělat.

Upozorní na riziko možné nákazy

Představte si, že jste jeli v autobuse a jednu sedačku před Vámi seděla osoba, které byla později diagnostikována nemoc Covid-19. Pakliže má v telefonu eRoušku stejně jako Vy, tak Vás aplikace upozorní na možné riziko nákazy a poradí s dalším postupem. Následně víte, že byste se měli vyvarovat kontaktu s ostatními lidmi a rozmyslíte si víkendovou návštěvu prarodičů. 

Co když se nakazíte vy

Pakliže je nemoc diagnostikována u Vás, z hygienické stanice Vám bude zaslán kód, po jehož zadání do eRoušky se automaticky odešle zpráva na všechny telefony, které byly v bezprostřední blízkosti s tím Vaším. Samozřejmě je třeba kontaktovat příbuzné a kamarády, na které se mohl virus v nějakém případě přenést, ale takto může chránit své okolí i pro Vás neznámý člověk. 

Připojeno přes Bluetooth

Aplikace eRouška byla vytvořena pro Bluetooth hlavně proto, aby mohla fungovat anonymně a nezaznamenávat Vaši polohu. Pakliže by aplikace fungovala třeba přes GPS, pak by sbírala data o tom, kde se právě pohybujete. Druhá verze eRoušky je také navržena na podle oficiálních Apple/Google protokolů, díky kterým není spotřeba baterie tak veliká. 

Nikdo neví, od koho přesně se nakazil

Hlavní prioritou aplikace je absolutní anonymita. Aplikace nevyužívá žádná vaše osobní data a funguje jen na principu identifikátorů, neboli klíčů, které se v případě nákazy rozesílají na základě algoritmu. Jediný, kdo může znát Vaši identitu je pracovník hygienické stanice, se kterou budete v přímém telefonickém kontaktu. Tito pracovníci musí být vždycky naprosto diskrétní.