Tolik druhů kávy, jak ale vybrat tu kvalitní?

Tolik druhů kávy, jak ale vybrat tu kvalitní?
V ulici otevřeli novou pražírnu s obrovskou nabídkou výběrové kávy, no ale kterou si vlastně vybrat? Jak ale poznat, že je káva opravdu kvalitní? A je robusta špatná?

Jak poznat kvalitní zrno

Zda-li je káva kvalitní a čerstvá lze poznat hned jakmile si vezmete zrno do ruky a pozorně se na něj podíváte. Zrno by mělo mít matnou barvu a musí být suché. Pokud se zrno leskne znamená to, že je káva přepražená a stará, jelikož se ze zrn uvolňují oleje, které jsou na jejich povrchu viditelné. Takové zrno je pak pro kvalitní espresso nežádoucí. Nemělo by být ani příliš světlé, ani příliš tmavé, to může značit, že je káva nedopražená, nebo naopak přepražená.

Zdroj: Autor: anna42f / Shutterstock

Arabica nebo robusta?

Rozdíl mezi arabicou a robustou spočívá ve způsobu pěstování. Arabica se pěstuje ve vyšší nadmořské výšce, na pěstování je tak náročnější jak přírodními podmínkami, tak finančně, také roste pomaleji než robusta. Na druhou stranu je pak ale káva aromatičtější. Robusta se pěstuje v nižších nadmořských výškách, často bývá sklízena těžkou technikou, což se projeví i na výsledném šálku kávy. Ačkoliv je levnější než arabica, není stejně kvalitní.

Pražení - tmavší zrno více kofeinu?

Samostatnou kapitolou výběrové kávy je pak pražení. Často slýcháme, že čím je zrno tmavší, tím je káva silnější protože obsahuje více kofeinu, což ale není pravda. Káva je sice intenzivnější, ale na obsah kofeinu nemá pražení vliv. Dlouhé pražení může naopak způsobit, že je káva chuťově příliš silná a nevyniknou v ní její aromatické složky.

Pokud jste v přípravě výběrové kávy teprve začátečníci, je asi nejvhodnější vybrat středně praženou kávu.

Jak na skladování kávy

Než si koupíte kilový sáček kávy ujistěte se, že ji máte doma kde uskladnit. Káva by neměla přijít do častého kontaktu se vzduchem, nechcete přece, aby aroma vyprchalo. Káva by se měla uskladnit ve vakuované nádobě, případně v uzavíratelném sáčku s jednocestným ventilem. Rovněž by se ale neměla skladovat příliš dlouho, je vhodné zkonzumovat ji do 5 týdnů od data pražení.

Pokud budete mít při nákupu zrn na paměti tyto rady, nešlápnete vedle. Samotnou kapitolou je pak výběr vhodného druhu kávy, o tom ale zase někdy příště.

Zdroje: