Rizika, která hrozí při domácím porodu

Rizika, která hrozí při domácím porodu
Stále častěji se setkáváme s přáním budoucích rodiček mít možnost porodit svého potomka v domácím prostředí. Co je k tomu vede a je to vůbec bezpečné? Na to se podíváme v následujících řádcích.

Nedůvěra v porodnici jako důvod pro domácí porod

Běžnou porodní praxí v současné době je rodit v porodnici. Přestože zde mají maminky veškerou zdravotní péči, nesetkává se u mnoha z nich takový porod s vřelým přijetím. Většinou jim totiž vadí rutinní lékařské zákroky, často prováděné bez jejich vědomí, a někdy také chování nemocničního personálu. Podle neoficiálních čísel se v tuzemsku rodit doma rozhodne mezi 500 až 1 000 žen ročně.

Porod je přece normální fyziologický proces

Ženy, které domácí porody obhajují, poukazují na to, že porod je normálním fyziologickým procesem, který by si měla řídit rodička sama ve spolupráci s porodní asistentkou. To je samozřejmě pravda, pokud vše probíhá normálně. Jenže porod nelze do puntíku naplánovat a vždy existuje možnost, že se něco pokazí. Komplikace mohou nastat na straně matky stejně jako na straně dítěte.

Komplikace na straně matky

V minulosti ženy při porodech umíraly především na vykrvácení. K tomu ovšem může dojít dle portálu modrykonik.cz i v současné době při domácím porodu. Stačí chybně uložená placenta nebo špatné zavinování dělohy. To pak rozhoduje o životě ženy i dítěte každá minuta. A někdy přijede sanitka s lékařem pozdě.

Zdroj: Autor: eva_blanco / Shutterstock

Komplikace na straně dítěte

Také u dítěte se mohou vyskytnout závažné komplikace, které jsou životně nebezpečné. Patří k nim zejména hypoxie plodu, kdy mu chybí kyslík. Dochází k tomu při obtočení pupečníku nebo při jeho výhřezu. Akutní hypoxie si žádá neodkladný císařský řez, jenž je v domácích podmínkách nemožný. Nebezpečné je také odlučování placenty, při níž je na životě ohroženo dítě i jeho matka.

Je na zvážení každé rodičky, jestli se rozhodne pro domácí porod. Vždy tu existuje možnost komplikací, s nimiž si porodní asistentka sama neporadí. 

Zdroj: