Jak se vyrovnat se strachem z cestování

Jak se vyrovnat se strachem z cestování
Většina z nás se celý rok těší až si sbalí kufry a vyrazí na cesty za odpočinkem nebo poznáním. Avšak už jen z pouhé přepracovanosti nás může postihnout tzv. hodofobie, strach z cestování či z jejich forem.

Vyhýbáte se cestování letadly, auty nebo hromadnými prostředky? Pravděpodobně trpíte jednou z fobií, jež vám i vaší rodině může velice znesnadňovat život. Někdo se dokonce bojí cestovat vlakem nebo výletní lodí. Fobie jsou stejně jako lidé samotní opravdu různorodé. Dobrou zprávou však je, že se všechny dají úspěšně léčit.

Pokud trpíte pouze mírnými příznaky, při cestování vám bývá špatně od žaludku, nemůžete usnout nebo jste nervózní, může vám před cestou pomoci plánování a organizace.

Zdroj: Autor: OlegRi / Shutterstock

Nekonzumujte žádný alkohol ani prášky na spaní

Snažíte-li se zahnat úzkost skleničkou nebo uklidňujícím medikamentem, můžete příznaky fobie akorát zhoršit. Pokud jsou nepříjemné pocity tak silné, že se nedokážete ani trochu uklidnit, konzultujte svůj problém s odborným lékařem, který vám poradí vhodnou léčbu. 

Zjistěte si dostatek informací

Napište všechny situace, kterých se při cestování obáváte a zjistěte si, jak případným problémům předcházet. Vybavte se dostatečným množstvím informací o záchytných místech v oblasti, kam máte namířeno, a to včetně důležitých telefonních kontaktů.

Plánujte a předvídejte 

Dostatečně dopředu si rozvrhněte plán trasy, zajistěte rezervaci hotelů a vyhledejte blízké stravovací zařízení. Vyhraďte si dostatek času na včasný příjezd a vždy počítejte s případným zpožděním. 

Cestu si vizualizujte

V mysli navoďte bezproblémový pohyb letištěm, pasovou kontrolou a nástupem do letadla. Představte si, jak bez problémů vyřídíte ubytování a jak konečně odpočíváte na pláži. 

Relaxujte a myslete na energii

Před odjezdem si dopřejte dostatek odpočinku. Na cestu se vybavte dostatkem vody a několika sladkými chuťovkami, které vám přijdou vhod v případě vyčerpání.

Zdroje: