Strašák žen jménem endometrióza: O co jde a jak se léčí?

Strašák žen jménem endometrióza: O co jde a jak se léčí?
Endometrióza je nejčastějším gynekologickým onemocněním, které postihuje ženy v reprodukčním věku. Následky tohoto onemocnění mohu být katastrofální – a často končí i neplodností. Mnoho žen ale zpočátku ani netuší, že trpí právě touto nebezpečnou chorobou. Jak se projevuje a jak se dá léčit?

Co vede ke vzniku endometriózy

Toto onemocnění je způsobeno hormonální nerovnováhou, endometrióza bolí a je velmi nepříjemná. Vzniká tak, že dochází k růstu výstelky děložní dutiny, ale mimo dělohu. Během menstruace totiž z těla ženy odchází přirozeně částečky endometria, tedy výstelky dutiny děložní. Pokud však tyto částečky z těla neodejdou, mohou se dostat do dutiny břišní, a tam se usazují na ostatních ženských pohlavních orgánech. Někdy mohou být dokonce napadeny i jiné orgány, například plíce nebo mozek.

Jak se nemoc projevuje

Projevy endometriózy mohou být odlišné, je mnohdy velmi těžké tuto nemoc rozpoznat. V počátcích nemoci se objevuje silná a velmi bolestivá menstruace, žena může cítit také tlak v podbřišku. Obvykle se přidává i nezvyklá bolest během pohlavního styku. Objevit se dále může i krev v moči. Kdykoliv tedy žena zpozoruje, že je její menstruace bolestivější a také silnější, než bývá zvykem, měla by okamžitě vyhledat svého gynekologa.

Jak se endometrióza léčí

Po základních vyšetřeních u gynekologa je nutné provést malý operační zákrok, aby se výskyt nemoci prokázal na sto procent. Poté je ihned zahájena léčba, která může být buďto chirurgická, kdy se lékař za pomocí laseru snaží odstranit srůsty, nebo se přistoupí k hormonální léčbě. U hormonální léčby dochází k umělému vyvolání menopauzy, s sebou tak nese tato léčba jistá rizika, žena se stává náladovou, může mít potíže se spánkem a ztrácí menstruaci.

Někdy se endometrióza řeší i nasazením hormonální antikoncepce. U žen, které si již v budoucnu nepřejí mít děti, se často během chirurgického zákroku doporučuje také odebrání vaječníků, v tom případě se zabrání navrácení nemoci v budoucnu.

Endometriózou trpí asi každá desátá žena v reprodukčním věku, a právě tato nemoc bývá velmi často důvodem neplodnosti žen.

Zdroj: