Jak si získat a udržet nové přátelé i v dospělosti

Jak si získat a udržet nové přátelé i v dospělosti
Pamatujete si, jak snadné bylo získat přátelé v dětství? Děti se seznamují lehce a nejsou tak vybíravé jako dospělí. Navíc mají na kamarádství daleko více času. V dospělosti nás často tíží strach z odmítnutí. Vzhledem k tomu, že jsou pro nás v životě dobří přátelé důležití, je ze začátku mnohdy nutné obětovat i trochu svého pohodlí.

Výzkum ukazuje, že po 25. roce života se množství přátel snižuje. Důvodem může být změna zaměstnání, nové bydliště, ale zároveň méně volného času. Přitom dobré přátelství prokazatelně přispívá k lepšímu zdraví a psychické pohodě. Pokud jste si všimli, že se vaše sociální kruhy začaly nenápadně zmenšovat, zde je několik tipů, jak to změnit.

Buďte otevření

Jednou z nejdůležitějších vlastností při poznávání nových přátel nebo znovuobjevování těch starých je otevřenost. Strach z neznámého a obavy z nepřijetí jsou zaručenými zabijáky přátelských vztahů. 

Vzpomeňte si na staré přátelé

Popřemýšlejte, s kým jste se naposledy cítili uvolněně a příjemně. Přátelé mnohdy nevědomky odsuneme na poslední místo, aniž bychom si uvědomili, o co přicházíme. Stačí pár zapomenutých zavolání a kamarádství vyšumí. Dejte přátelství stejnou prioritu jako dáváte svým povinnostem, zavolejte svým kamarádům a pozvěte je na kávu. 

Přijímejte pozvánky

Pokud vás někdo na něco pozve a není to zrovna reklamní akce, zkuste nabídku přijmout. Je možné, že jste už dlouho nikde nebyli a při pomyšlení na cizí lidi se vám dělá nevolno. Snažte se myslet na to, že nabídka přišla proto, že vás mají rádi a chtějí vás lépe poznat. 

Zapojte se do nových věcí

Překonávejte své pomyslné hranice a odhodlejte se konečně navštívit kurz kreslení nebo si oživte své jazykové znalosti při skupinové konverzaci s rodilým mluvčím. Zapojte se do komunitního zahradničení či do dobrovolných aktivit. Při všech těchto akcích můžete poznat zajímavé lidi.

Přátelství udržujte živé

Přátelství je jako rostlina, která zůstane pevná a odolná jen při pravidelné péči. Zajímejte se o lidi kolem sebe a projevujte aktivní zájem o společný kontakt. Uvidíte, že vás navázání nových přátelství obohatí a vnese do vašeho života více radosti.  

Zdroj:

  • autorský text