Přípravy na olympiádu v Tokiu: Zákaz setkávání a odpor epidemiologů

Přípravy na olympiádu v Tokiu: Zákaz setkávání a odpor epidemiologů
XXXII. Letní olympijské hry, které byly kvůli pandemii koronaviru odloženy již minulý rok, mají vypuknout již 23. července. Organizátoři nejprestižnější sportovní události se jí nemíní vzdát, odborníci však vyjadřují obavy ohledně masivního šíření nákazy.

Japonci olympiádu odmítají 

Již v březnu bylo rozhodnuto o tom, že sportovních her se nesmí účastnit žádní zahraniční diváci. Na plénu bylo také jednání o úplném zrušení olympijských her, na to však organizátoři nehodlají přistoupit. Čím více se zahájení blíží, tím více se na vládu a Mezinárodní olympijský výbor obrací epidemiologové, média i široká veřejnost s žádostmi o zrušení her. „Premiére Sugo, prosím zrušte letní olympiádu,“ napsal deník Asahi Šimbun. Ke zrušení vyzvala také Tokijská zdravotnický organizace. Takové rozhodnutí by ale japonskou vládu přišlo na více než tři sta miliard korun. 

Zdroj: Autor: StreetVJ / Shutterstock

Japonsko se v současnosti vypořádává již se čtvrtou vlnou nekontrolovaného šíření viru. V dubnu byl v Tokiu vyhlášen nouzový stav. Očkovány jsou zatím pouze čtyři procenta Japonců, obě dávky obdrželo ještě méně obyvatel. 

 

Odhalení olympijské vesnice a zákaz fyzického kontaktu 

Organizátoři v neděli poprvé nechali nahlédnout veřejnost do olympijské vesnice. Zároveň dodali, že i pro samotné sportovce budou platit přísná opatření. Kromě tréninků, jídla, spánku a samotných závodů budou muset mít roušku nasazenou neustále. Zároveň platí zákaz fyzického kontaktu mezi účastníky, proto letos poprvé od roku 1988 organizátoři sportovcům nebudou dodávat kondomy.

Až deset tisíc fanoušků 

Podle nejnovějších informací můžeme počítat s přítomností až deseti tisíc fanoušků na stadionu. O tom, komu všemu bude vstup na sportoviště umožněn, se stále jedná. Vzhledem k nepříznivému epidemiologickému vývoji je možné, že se bude jednat pouze o fanoušky z řad obyvatel Tokia. Zároveň budou i diváci vázáni velmi striktními opatřeními. 

Pokud ke konání her skutečně dojde, můžeme se těšit na několik nových disciplín. Mezi nimi sportovní lezení, karate, surfing a také skateboarding. Letošní olympijské hry navíc atakují titul nejzelenějších her, Japonci si kladou za cíl během sportovního svátku co nejméně ublížit planetě. Měla by se zrecyklovat více než polovina vyprodukovaného odpadu, stejně tak oblečení a postele jsou z již recyklovaného materiálu. 

Zdroj: