Nejbohatší královské rodiny: Neplatí zde, že nejznámější rovná se nejbohatší

Nejbohatší královské rodiny: Neplatí zde, že nejznámější rovná se nejbohatší
V souvislosti s letošním úmrtím královny Alžběty se veřejnost začala více zajímat o královské rodiny po celém světě. Dokážete odhadnout, které z nich patří k těm nejbohatším?

Letošní rok je pro britskou královskou rodinu významný kvůli dvěma zlomovým momentům – královna Alžbeta II. V jeho první polovině oslavila 70 let na trůnu, na podzim však bohužel tento svět nadobro opustila. Díky těmto milníkům britské historie se pak lidé po celém světě začali více zajímat o informace okolo královské rodiny, a nejen té anglické, ale zaměřili se na vládnoucí dynastie z celého světa.

Jedním z hodnotících parametrů pak bylo pochopitelně rodinné bohatství. Možná vás totiž překvapí, že britská královská rodina není rodinou nejbohatší. Tušíte, kdo se ujímá prvenství? Přečtěte si, jak si podle různých zdrojů stojí nejbohatší královské rodiny planety.

5. místo: Velká Británie (jmění v hodnotě 88 mld. USD)

Britská královská rodina se mezi nejbohatšími královskými rodinami na světě řadí až na páté místo. Zatímco královnino osobní jmění se v první polovině roku odhadovalo na 470 milionů dolarů, samotná rodina má podle časopisu Forbes dohromady majetek ve výši 88 miliard dolarů.

Většinu královnina jmění tvoří panovnický grant. Kromě korunního majetku se rodina díky svým nemovitostem – včetně Sandringhamu v Norfolku a Balmoralu ve Skotsku – řadí i nad takové královské rodiny, jako jsou thajská a brunejská, ale nikoliv nad několik šejků z Blízkého východu.

Britská královská rodina se řadí až na páté místo, zdroj: Thomas Dutour / Shutterstock

4. místo: Abú Dhabí (jmění v hodnotě 150 mld. USD)

Královská rodina z Abú Dhabí, která pochází ze stejného rodu jako královská rodina v sousedním emirátu Dubaj a nyní vládne sedmi Spojeným arabským emirátům, má své kořeny v regionu již v roce 1793. Majetek rodiny, který se odhaduje na 150 miliard dolarů, pochází převážně z prodeje ropy ze 70. let 20. století.

Šejk Chalífa bin Zájid Ál Nahján, který byl po smrti svého otce od roku 2004 také prezidentem Spojených arabských emirátů, vlastnil v britské metropoli pozemky v hodnotě 7,1 miliardy dolarů. Podle deníku The Guardian vynášely tyto nemovitosti ročně více než 200 milionů dolarů na nájemném. Šejk se podle všeho aktivně podílel na nakládání s obrovskými částkami. Předsedal také investičnímu úřadu Abu Dhabi Investment Authority, jehož hodnota činí přibližně 696 miliard USD. Po smrti šejka Chalífy v květnu 2022 nastoupil na jeho místo šejk Muhammad bin Zájid Sultán Nahján, který nyní spravuje rodinné jmění.

Katarská vládnoucí rodina investuje do nemovitostí po světě, zdroj: EQRoy / Shutterstock

3. místo: Katar (jmění v hodnotě 335 mld. USD)

Katarská vládnoucí rodina Thániů investuje do nemovitostí po celém světě, včetně londýnského mrakodrapu Shard, olympijské vesnice a obchodního domu Harrods, či newyorské Empire State Building. Královská rodina, v jejímž čele stojí šejk Tamím bin Hamad Ál Thání vlastnící sám o sobě majetek v hodnotě 2 miliard dolarů, má také investice v bance Barclays, letecké společnosti British Airways nebo například automobilce Volkswagen, čímž se jejich společný majetek blíží 335 miliardám USD. Šejk je ve svých 41 letech aktuálně nejmladším panovníkem na světě a je jedním z až 8 000 členů katarské královské rodiny.

I díky bohatství rodiny Thániů si mohl Katar dovolit pořádat letošní mistrovství světa ve fotbale, kterého se zhostil prakticky bez ohledu na rozpočet.

2. místo: Kuvajt (jmění v hodnotě 360 mld. USD)

Rod Sabáhů vládne Kuvajtu od roku 1752 a je znám svými velkými investicemi na trhu s americkými cennými papíry. Předpokládá se, že královskou rodinu tvoří přibližně 1 000 členů a v současné době stojí v jejím čele šejk Nawwáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh, který nastoupil na trůn v roce 2020 po smrti nevlastního bratra. Hodnota kuvajtské královské rodiny se v roce 1991 odhadovala na 90 miliard dolarů, vzhledem k tomu, že hodnota jejich akcií a podílů prudce vzrostla, se dnes částka pohybuje okolo 360 miliard USD.

Král Saudské Arábie má údajně majetek za 18 miliard dolarů, zdroj: Prachaya Roekdeethaweesab / Shutterstock

1. místo: Saúdská Arábie (jmění v hodnotě 1,4 bilionu USD)

Rod Saúdů vládne od roku 1744 a dokonce po sobě pojmenoval celou zemi. Současný král Salmán bin Abd al-Azíz vládne Saúdské Arábii od roku 2015 a jeho majetek údajně dosahuje 18 miliard dolarů, což z něj dělá nejbohatšího jednotlivce v královské rodině na planetě. Princ Alwaleed bin Talal je pak považován za druhého nejbohatšího člena královské rodiny s majetkem ve výši přibližně 16 miliard USD. Princ tak například financoval převzetí společnosti Twitter Elonem Muskem částkou 1,9 miliardy USD.

Dohromady má tato obrovská milionářská rodina s více než 15 000 členy hodnotu 1,4 bilionu USD, což je více než HDP Španělska nebo Austrálie. Jejich bohatství je na poměry šlechty skutečně působivé, vezmeme-li v úvahu, že 10 nejbohatších královských rodin na světě má dohromady hodnotu 2,4 bilionu USD.

Zdroje článku: