Dýcháte během cvičení správně? I tento detail udělá v tréninku velký rozdíl

Dýcháte během cvičení správně? I tento detail udělá v tréninku velký rozdíl
Během cardia skoro neumíte popadnout dech a u posilování naopak na dýchání neberete vůbec žádný ohled? To ale není úplně správně. Naučte se správně dýchat a uvidíte, že dosáhnete lepších výsledků.

Ať už se věnujete hlavně kondičnímu, silovému, nebo klidovému cvičení, každá aktivita, u které nějak posilujeme či protahujeme svaly je unavuje. Pro to, aby mohl každý z těchto svalů plnit svoji funkci potřebuje mít dostatečný přístup kyslíku. Když se tak totiž nestane, například je během aktivity dech zadržován, může se to projevit na nepříjemné bolesti svalů či závratích. Zvyknout si na pravidelný rytmus dechu přitom není nijak složité.

Zdroj: Autor: fizkes / Shutterstock

Pracujte na bráničním dýchání

I když zrovna necvičíte, zkuste si zvyknout na nádechy bránicí. V dnešní době dýchá mnoho lidí z mnoha důvodů spíše do hrudi, avšak dýcháním bránicí docílíte lepší rovnováhy i při běžných denních činnostech. Předejdete tak bolestem hlavy, nízkému krevnímu tlaku a dalším nepříjemnostem. Pro kontrolu správného zapojení bránice si položte ruku na břicho a snažte se dýchat tak, aby se ruka vždy při nádechu zvedala. Rozšiřovat by se tělo měli ale i do boků, nejen směrem nahoru.

Dýchání během posilování

Jak správně dýchat během posilování, to je v celku komplexní téma, které si zaslouží rozsáhlou studii. U každého cviku může být vhodné dýchání jiné. Obecně ale platí pravidlo, že se nadechujeme v tu chvíli, kdy jsou svaly pod největší zátěží. V případě dřepu se tedy nadechujeme během pokrčení kolen a vydechujeme až když se zvedáme zpátky nahoru. To samé platí u cvičení vrchní části těla – například u shybů se nadechujeme ve chvíli kdy se přitahujeme na hrazdě.

Výjimku má pouze cvičení břišních svalů, v tomto případě při záběru – například u zkracovaček vydechujeme, když se zvedáme směrem nahoru.

Dýcháme správně i při běhání

Posilování není jediná disciplína, při které je třeba hlídat pravidelnost dechu. Také u kardia, například u běhání je důležité nastavit si pravidelný dýchací režim, zpravidla se uvádí, že by se měl člověk nadechnout vždy jednou za 3 kroky a následně pomalu vydechovat. Pakliže to nejde dýcháte rychleji, zkuste zpomalit.

Zdroje: