Jak poznat chlamydie? Je to velmi nebezpečná bakterie

Jak poznat chlamydie? Je to velmi nebezpečná bakterie
Pohlavní choroby nejsou téma, o kterém bychom se bavily s kamarády. Přitom právě vlivem jejich stigmatizace dochází k významnému nárůstu v rámci celé společnosti. Jak poznáte chlamydie a proč se s nimi setkávají centra na léčbu neplodnosti?

Nenápadná choroba

Sexuálně přenosná choroba, která zprvu nemá žádný průvodní příznak. Závažnost chlamydií tkví v mnoha faktorech.

  1. Je to velmi častá pohlavní choroba, která se nejčastěji přenáší pomocí nechráněného pohlavního styku.
  2. V rámci většiny evropských zemí nedochází k jejímu záchytu a lékaři ji běžně nevyšetřují.
  3. Tato nemoc je velmi těžce léčitelná. Uvádí se, že ke zlikvidování chlamydií vede cesta užívání několika antibiotik, které je třeba střídat.

Bakterie způsobující tuto infekci také často dokážou nehybně čekat, a začnou se množit až po delším čase.

Spolehlivě lze chlamydie vyloučit pomocí jednoduchého stěru.

Chlamydie vedou k neplodnosti

O tom, že chlamydie vedou k neplodnosti žen či mužů, už byly publikovány mnohé studie. Jejich odstranění se tak stává jedním z primárních kroků v rámci léčby neplodnosti v rámci center asistované reprodukce. Již mnoho tisíc párů v rámci monitorované Evropy totiž prokázalo, že za nepříjemným faktem, že pár nemůže přirozeně otěhotnět, stojí právě chlamydie.

Podle odborníků se právě tato bakterie stala jednou z nejrozšířenějších v rámci celé Evropy. Zbytek světa samozřejmě nestojí stranou, pouze není takto přesně monitorován.

Chlamydie
Zdroj: Kateryna Kon / Shutterstock

Jak je poznat?

Podezření na chlamydie lze velmi jednoduše vyvrátit pomocí stěru z děložního čípku u žen, nebo z močové trubice u mužů. U mužů se často tato choroba nijak neprojevuje, u žen ji poznáte podle bolestivé menstruace, pálení při močení, výtoku nebo bolestmi při milování. U osob postižených chlamydií se objevuje únavový syndrom a odborníci se domnívají, že stojí také za vznikem roztroušené sklerózy.