Zbavte se emočního přejídání. Jak na to?

Zbavte se emočního přejídání. Jak na to?
Alespoň jednou za život zkusil každý z nás zahnat své trápení či stres kouskem čokolády nebo jiného dobrého jídla. Bohužel někteří řeší životní problémy takto pokaždé, a to může mít neblahý dopad nejen na finance, ale hlavně na lidské zdraví.

Rozdíl mezi emočním přejídáním a skutečným hladem?

Budete se divit, ale odlišit opravdový hlad od emočního přejídání je celkem jednoduché.

Zdroj: Autor: Ollyy / Shutterstock

Hlad – Nepřichází okamžitě, ale budete ho pociťovat postupně.

Emoční přejídání – Je to okamžitá touha po jídle a ukojíte ji až tehdy, kdy dojde k pocitu přejedení. Jíte prakticky bez přemýšlení – než si to uvědomíte, sníte celý pytlík brambůrků nebo jiného jídla. Pak se teprve dostaví pocit uspokojení.

Bohužel tohle rozpoložení vám nevydrží dlouho a brzy se dostaví známý pocit viny. A není se čemu divit. Pokud se budete delší dobu emočně přejídat, nebude trvat dlouho a ručička na vaší váze vám bude ukazovat hodnoty, které se vám rozhodně líbit nebudou. Obezita pak povede ke zdravotním komplikacím, jako je například diabetes nebo poruchy srdce. Postupně začnete trpět i nepříjemnými pocity, že jste ztratili kontrolu nad sebou samým.

Co dělat, abyste nepropadli emočnímu přejídání

Spouštěčem emočního přejídání může být bohužel prakticky cokoliv. Ať je to přemíra pracovních povinností nebo stres z nepříjemného a bolestivého rozchodu. Jen je třeba, abyste si tuto situaci uvědomili co nejdříve a nedopustili, abyste se stali na jídle závislí.

  • Naučte se pracovat s negativními emocemi.
  • Nahraďte jídlo jinou zábavou.
  • Identifikujte problém, který vás nutí vzít si rychle něco k snědku.

V neposlední řadě má tento problém i nemalý dopad na vaši peněženku. Za jídlo byste mohli začít utrácet až o několik tisíc měsíčně víc, než jste zvyklí.

Zdroj: