Jak na oleandr? Nejčastější chyby v péči, které mohou vést k jeho úhynu

Jak na oleandr? Nejčastější chyby v péči, které mohou vést k jeho úhynu
Když se řekne oleandr, vybaví se nám menší stromek, nebo větší keř, a o takové dřeviny přeci není potřeba téměř pečovat. Keře není třeba zalévat. Opak je ale pravdou! Správná a pravidelná zálivka je u oleandrů důležitější, než si myslíte.

Co o oleandru víme?

Pod názvem oleandr se nám nevybaví jen keř, nebo strom, ale také ta krásná vůně, mořský vzduch a dovolená. Jedná se o jednu z nejatraktivnějších přenosných květin, která je hojně rozšířena od oblastí ve Středomoří až po jihozápadní Indii. Najdeme je ve volné přírodě například v Portugalsku, nebo Maroku. Oleandr disponuje bohatými, krásně zbarvenými a velmi aromatickými květy. Ve své dospělosti dosahuje výšky zhruba 3 metry. 

Kam se hodí

Oleandr sice vyžaduje pravidelnou péči, ale nejde o nic náročného. Péči a starost o oleandr zvládne i ten méně zkušený zahrádkář. Oleandry můžete umístit na zahradu, balkón, terasu, nebo třeba do altánu.

Pozor!

U pořizování oleandrů je však třeba mít na paměti jednu zásadní věc. Oleandry jsou totiž prudce jedovaté, takže pokud máte domácí mazlíčky, nebo malé děti, pořízení oleandru si dobře rozmyslete. Jedovatou částí nejsou jen listy, ale také květy, a dokonce i kořeny. 

Pěstování oleandru

Pěstování oleandrů není žádná věda. Jsou však kroky, které je třeba pravidelně dodržovat

  • umístění - slunná a teplá místa
  • přesazování - první tři roky je třeba přesazovat každý rok, poté stačí každé 2 - 3 roky
  • zemina - hlinitopísčité substráty s přidáním rašeliny
  • zazimování - na zimu ukrýt například do sklepa s dostatkem světla při teplotě 5 - 10 °C
  • zkracování - Oleandr můžete zkracovat dle své libosti, staré větve na podzim zkraťte zhruba na polovinu
U pěstování oleandrů dodržujte pravidla, krásné rostliny se vám odvděčí
U pěstování oleandrů dodržujte pravidla, krásné rostliny se vám odvděčí | Zdroj: cukugede / Depositphotos

Zálivka

Již v úvodu bylo zmíněno, že tvrzení, že keře nejsou třeba zalévat, je lež. Možná se budete divit, ale keř, jako je oleandr, vyžaduje pravidelnou zálivkuZálivka se liší podle toho, zda se jedná o období růstu (jaro a léto) nebo o období, kdy je květina zazimována (podzim a zima).

Období růstu

V době růstu, tedy v jarních a letních měsících, potřebují oleandry pravidelnou a vydatnou zálivku. Při zalévání je důležité dbát na to, aby půda nebyla až moc mokrá, protože oleandry přelití snáší velmi špatně. Zálivku pravidelně přihnojujeme roztokem plného hnojina. Pro správný růst těchto květin musí být půda výživná a vláčná.

Období zazimování

V zimním období jsou funkce rostliny zpomalené, tudíž i zálivka musí být snížena. Oleandry v zimním období stačí zalít jednou, maximálně dvakrát do měsíce.

Chyby v zalévání

V zalévání oleandrů můžete udělat pouze dvě chyby. Buď oleandr nezalijete a necháte ho uschnout, nebo ho naopak přelijete. Tak či tak, obě varianty mohou vést k záhubě této květiny.

  • přeschnutí - Oleandry mají rády horko a sucho, ale nic se nemá přehánět, pokud necháte oleandr opakovaně delší dobu bez vody, listy začnou opadávat a žloutnout ve velkém množství a jsou pak snadnou kořistí pro svilušky (roztoč, který poškozuje rostliny), které na listech za sebou nechávají bílé tečky
  • přelití - Oleandry potřebují dostatek vláhy, a to především v horkých letních dnech, ale všeho s mírou, pokud zůstane oleandr stát delší dobu ve vodě, začnou mu postupně hnít kořeny

Tip

Pokud máte k dispozici dešťovou vodu, určitě s ní na oleandry nešetřete. Pokud dešťovou vodu k dispozici nemáte, lze použít i klasickou vodu z kohoutku, nebo hadice. V takovém případě je ale dobré nechat vodu vždy nějakou dobu odstát, než se do zalévání pustíte. Dojde tak totiž k rozptýlení chemických látek a voda bude bezpečnější a šetrnější ke květinám.