Ráj na parapetu: Efektivní zálivka pro rychlejší růst sazenic

Ráj na parapetu: Efektivní zálivka pro rychlejší růst sazenic
Pokud jste vášnivý zahrádkář a postrádáte zahradu nebo chcete pěstovat rostliny a zeleninu u v chladném obdobím, ideálním pomocníkem pro vás budou koflíky na vašem domácím parapetu. K takovému pěstování je však důležité mít ideální podmínky a především skvělou zálivku. Pojďme společně zjistit, která je ta nejlepší! Mléčná nebo rýžová zálivka?

Rýžová voda

Ano, slyšíte dobře! Rýžová voda je pro vaše sazenice na parapetu za oknem naprostým učiněným zázrakem! Tento jednoduchý, ale účinný domácí přípravek je bohatým zdrojem živin, které poskytují vašim rostlinám ideální podmínky pro rychlý a kvalitní růst. Rýžová voda obsahuje zejména vitamín B, který podporuje růst rostlin a minerály a draslík, který pomáhá rostlinám lépe absorbovat vodu a živiny z půdy. Použitím rýžové vody můžete nejen dosáhnout rychlejšího růstu sazenic, ale také odolnosti proti chorobám a dokonce lepší chuti zeleniny a ovoce.

Na zálivku je možné použít jakýkoliv typ rýže, avšak nejlepší volbou bude použití organické rýže - bio kvalita, kde nebyli použity žádné chemikálie a pesticidy. Nejprve omyjte 1 hrnek rýže pod studenou vodou, abyste odstranili přebytečný škrob a případné nečistoty. Tuto vodu vylijte! Rýži poté přesypejte do čisté nádoby a přilijte 4 šálky vody. Nechejte alespoň 30 min až 1 hodinu louhovat. Rýži sceďte pomocí síta nebo utěrky a rýžovou vodu přelijte do láhve. Na zálivku sazenic použijte poté 1 díl rýžové vody a 3 díly čisté vody. Zálivku používejte 1 za dva týdny.

Mléčná voda

Dalším skvělým pomocníkem pro vypěstování vašich vysněných sazenic je právě mléčná voda, který funguje i proti plísním a různým chorobám. Hlavní výhodou mléčné zálivky je vysoký podíl vápníků a vitamínu B, který obsahuje. Vápník především pomáhá proti hnilobě květů především u rajčat, tykví a mrkve.

Na dokonalé pěstování sazenic je vhodná i mléčná voda
Na dokonalé pěstování sazenic je vhodná i mléčná voda | Zdroj: Zakharova / Depositphotos

Mléčná zálivka je skvělým způsobem jak pomoci svých sazenicím a navíc se jedná o ekologickou variantu, která je šetrná i k vaší peněžence. Nejlepší je použít nízkotučné mléko, které se zředí s vodou. Smíchejte jednu část kravského či rostlinného mléka s dvěmi částmi vody a dobře promíchejte. Použít se může i plnotučné, odstředěné či prošlé. Zálivku používejte 1 týdne, ne více, aby nedošlo k přemnožení bakterií, které mléko přirozeně obsahuje, a mohlo by dojít k zástavě růstu a vadnutí sazenic. Je to dostatečné pro udržení zdravých sazenic a prevenci proti houbovým nemocem. Mléčnou vodu aplikujte na listy sazenic pomocí rozprašovače. Nejlepší čas na aplikaci je buď brzy ráno, nebo večer, aby se zabránilo spálení listů při silném slunečním záření. Po aplikaci mléčné vody je dobré sazenice sledovat. V případě, že by na listech docházelo k zabarvení nebo poškození, je dobré aplikace zredukovat.