Šokující obrat: Volná pracovní místa mizí, nezaměstnanost v Česku letí nahoru

Šokující obrat: Volná pracovní místa mizí, nezaměstnanost v Česku letí nahoru
Počet žadatelů o práci se zvýšil, volných pracovních míst již není tolik a podle predikcí bude ještě chvíli stagnovat. Co vyvolalo nárůst nezaměstnanosti a proč to vůbec není problém, čtěte dál.

Dle tiskové zprávy, kterou zveřejnil Úřad práce v únoru 2024, se nezaměstnanost v lednu vyšplhala na 4 procenta, což je nejvíc od roku 2017, pomineme-li covidový útlum. Toto meziroční porovnání se dělá se stavem, který byl ve stejném období minulého roku, tedy v lednu 2023. V rámci Evropské unie patříme stále mezi státy, které mají míru nezaměstnanosti neobyčejně nízkou, přesto sledujeme meziroční růst. Podle evidence ÚP byl v lednu 2024 počet uchazečů o zaměstnání o více než 28 tisíc vyšší, než byl počet volných pracovních míst.

Nezaměstnanost stoupá z ekonomických důvodů

Míra nezaměstnanosti odráží to, v jaké kondici se naše ekonomika pohybovala v loňském roce. Odráží se na ní stále vysoké ceny energií a úrokové sazby. Na to doráží například stavebnictví, ale třeba i výrobní průmysl. Česká národní banka má tam další impluz pro stlačení úrokových sazeb dolů

S nárůstem nezaměstnanosti se pojí také odchod některých zahraničních firem z českého trhu práce. S nárůstem nákladů a poklesem zakázek se mohly rozhodnout pro jiný trh. Aby to mělo ale citelný dopad na náš trh práce, muselo by jich opustit Česko mnohem více.

Velký vliv má ale také sezónní složka. Nezaměstnanost je v zimním období a obzvlášť na začátku roku přirozeně trochu vyšší. Na konci roku končí zaměstnancům kontrakty a od ledna se tak více lidí může přihlásit do evidence žadatelů o práci. Již zmíněné stavbnictví je příkladem odvětví, které má spíše sezónní charakter a očekává se, že na jaře opět zaměstná více lidí. Vedle toho je také třeba zemědělství, které je taktéž v zimě v útlumu a nabízí méně pracovních příležitostí.

Na začátku roku je mezi nezaměstnanými velká část zaměstnanců ze stavebnictví
Na začátku roku je mezi nezaměstnanými velká část zaměstnanců ze stavebnictví | Zdroj: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Predikce pro jaro 2024 a co nám vyšší nezaměstnanost může přinést

V současné chvíli se neočekává, že by se míra nezaměstnanosti v Česku vrátila zpět na své minimum, v únoru stagnovala stále okolo 4 %. Očekává se ale, že s příchodem jara se zase rozběhnou sezónní práce zmíněné výše, a to zaměstná zase více uchazečů o práci. Vzhledem ale k tomu, že v červnu se na trhu práce objeví absolventi škol hledající práci, číslo se zase o něco zvedne.

V čem nám ale může nárůst nezaměstnanosti pomoci, je například přilákání nových zahraničních firem na náš trh. Pokud je totiž nezaměstnanost příliš nízká, jak tomu bylo v minulých letech, pro potenciálního nového zaměstnavatele znamená vstup na takový trh zvýšené náklady na zaměstnání nových pracovníků, spojené se sofistikovanějším náborem.

Zdroje článku: