Čeští zahrádkáři, pozor: Tajemství krásných sazenic odhaleno

Čeští zahrádkáři, pozor: Tajemství krásných sazenic odhaleno
Pro zahrádkáře jsou klíčové dva pohledy, ten na silné a krásné sazenice a na vypěstovanou sklizeň. Období, kdy už se nám za okny tyčí sazeničky rajčat, paprik a dalších plodin značí, že to pravé jaro se blíží a k pořádné sklizni stačí už jen krůček, tedy řekněme krok.

Jaký je nejlepší způsob, jak dosáhnout krásných a silných sazenic a kdy začít? Čtěte dál a dozvíte se užitečné tipy.

Ty nejzákladnější rady, jak na vitální sazenice

  1. Substrát: Základem vitálních sazenic je především kvalitní substrát, kterého je na trhu opravdu velké množství k výběru. Pokud si nejste jisti, sáhněte po univerzálním substrátu pro výsev a množení. Tip! Poohlédněte se po substrátu s perlitem, ten zajistí, že je zemina lehká a dobře prosychá, čímž přispívá k jednoduššímu klíčení semen.
  2. Pěstební nádoby: Pokud jde o výsadbové nádoby, opět je velký výběr, můžete zvolit již kupované plastové či papírové sadbovače nebo nádoby či různé misky, které již máte doma. Stejně dobře můžete využít plastové kelímky od potravin.
  3. Výběr semen: Na řadu přichází výběr semen, která vybírejte tak, abyste si byli jistí jejich čerstvostí. Pokud je to možné nakupujte semena od místních výrobců. Budete mít tak jistotu, že semínka jsou přizpůsobena zdejším klimatickým podmínkám. V současné době můžete stejně dobře využít skupin na sociálních sítcích, které jsou určeny především pro výměnu semen.
  4. Vysévejte ve správný čas: Mnohdy nás před zahradnickou sezónou svrbí ruce a hoříme nedočkavostí, abychom už už měli sazeničky předpěstované. Právě v této chvíli bychom, ale neměli nic uspěchat a k zaručenému zdaru dojdeme spíše tak, že se budeme držet pokynů na obalu semínek či sami zapátráme, kdy je na vysetí semínek nevhodnější čas. Vyhneme se tak tomu, že se nám za okny budou tyčit vytažené sazenice.
  5. Podmínky pro klíčivost:  Většina semen klíčí už při 21°C. Pomoci jim můžeme také namočením přes noc do vody či heřmánkového čaje. Tento krok není nutný, ale stojí za to vyzkoušet. Vyklíčení samotných semínek je proces, kdy je potřeba jisté trpělivosti. Pomoci jim můžeme vytvořením tzv. skleníkových podmínek, kdy je překryjeme igelitovým sáčkem či netkanou textilií. Tu však po vyklíčení odstraníme. Nádobky se semínky umisťujte nejlépe, co nejblíže k oknu a pravidelně je otáčejte, aby se sazeničky nevytahovali za sluníčkem.
  6. Správná zálivka: Substrát zalévejte ve chvíli, kdy pohmatem zjistíte, že je půda již krůček od vyschnutí. Snažte se semínka a malé rostlinky zbytečně nepřemokřovat, aby na substrátu nevznikala plíseň, která by zamezila správnému klíčení.
  7. Přesazování sazenic: Jakmile u sazenic zpozorujete třetí děložní lístek, je právě vhodná doba na to, abyste sazenice dali do vlastní větší nádobky. Tím rostlinka nabere na síle a všechny živiny z půdy bude moci využít pro sebe.

Možná se Vám to zdá jako příliš mnoho práce, ale věřte, že jakmile si tento proces zažijete v praxi, je velice jednoduché si vlastní sazeničky vypěstovat doma za oknem. Zkuste experimentovat a k tradičním rajčatům, paprikám, cuketám, dýním a jim podobných plodinám, zkuste předsázet třeba i hrách nebo červenou řepu.

Zdroje článku: