Evropské královské rodiny: Znáte je všechny, nebo jste skončili u britského království?

Evropské královské rodiny: Znáte je všechny, nebo jste skončili u britského království?
V Evropě najdeme sedm královských rodin. S královskou rodinou se můžete setkat v Belgii, Velké Británii, Dánsku, Nizozemsku, Norsku, Španělsku a Švédsku. Španělská královská rodina je dokonce s britskou královskou rodinou v příbuzenské přízni.

Belgická královská rodina

Současný král Belgie, Jeho Veličenstvo král Philippe Belgický, se narodil 15. dubna 1960 v Bruselu, jako nejstarší syn krále Alberta II. a královny Paoly. Král je prvním korunním princem, který nezískal soukromé vzdělání a pokračoval klasickou a dvojjazyčnou vzdělávací cestou na základních a středních školách v Belgii. V roce 1978, jako princ Philippe, zahájil vysokoškolská studia na Královské vojenské akademii. Od dětství se zajímal o letectví a rozhodl se vstoupit do letectva, kde se kvalifikoval jako stíhací pilot. Vojenský výcvik zakončil atestací parašutisty.

Její Veličenstvo královna Mathilde Belgická se narodila v Uccle 20. ledna 1973. Vystudovala logopedii na Haute École Léonard de Vinci, v roce 2002 získala magisterský titul v oboru psychologie na Université Catholique de Louvain a v letech 1995 až 1999 pracovala jako logopedka. 4. prosince 1999 se provdala za Jeho královskou Výsost prince Philippa, vévodu z Brabantska. Mají čtyři děti, Elisabeth, vévodkyni z Brabant (2001), Gabriela (2003), Emmanuela (2005) a Eléonore (2008).

Její Veličenstvo Královna Camilla podporuje svého manžela, zdroj: I T S / Shutterstock

 Britská královská rodina

Král Charles III., dříve známý jako princ z Walesu, se narodil v roce 1948 a v roce 2022 se stal nástupcem královny Alžběty II. Kromě svých oficiálních a ceremoniálních povinností ve Spojeném království a v zámoří, jako prince z Walesu, se Jeho Veličenstvo po desetiletí živě a aktivně zajímá o všechny oblasti veřejného života. Král se za 40 let zasloužil o založení více než 20 charitativních organizací.

Její Veličenstvo Královna Camilla podporuje svého manžela, při plnění jeho práce a povinností. Podniká také veřejné zakázky jménem charitativních organizací, které podporuje.

Dánská královská rodina

Dánská monarchie existuje již více než 1000 let a patří mezi nejstarší monarchie na světě. Trůn byl zděděn po Kristu X a potomstvu královny Alexandriny. Její Veličenstvo královna Markéta II. se stala královnou Dánska v roce 1972. Markéta II. se narodila 16. dubna 1940 v Amalienborgu, jako dcera Frederika IX. a královny Ingrid.

Její manžel, princ Henrik, se narodil 11. června 1934 ve Francii. Byl synem hraběte André de Laborde de Monpezat a hraběnky Renée de Monpezat, rozené Doursennot. Princ Henrik zemřel 13. února 2018.

Nizozemský král Willem-Alexander je ženatý s Máximou, zdroj: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock

Nizozemská královská rodina

30. dubna 2013 vystřídal král Willem-Alexander na trůnu svou matku. Je ženatý s královnou Máximou. Královský pár má tři dcery, princeznu Catharinu-Amalii (princeznu z Orange), princeznu Alexii a princeznu Ariane. Willem-Alexander Claus George Ferdinand se narodil v Utrechtu 27. dubna 1967, jako první dítě princezny Beatrix a prince Clause.

Hlavním úkolem královny Máximy je podporovat hlavu státu při plnění jeho formálních povinností a další práce, kterou vykonává v zájmu obyvatel Království.

Norská královská rodina

Členy norského královského domu jsou Jejich Veličenstva král Harald a královna Sonja a Jejich královské výsosti korunní princ Haakon, korunní princezna Mette-Marit a princezna Ingrid Alexandra. Členy královské rodiny jsou kromě toho další děti korunního prince a korunní princezny. Král Harald V. se narodil 21. února 1937. Syn krále Olava V. a korunní princezny Märthy, se 17. ledna 1991 stal králem Norska.

Španělská královská rodina, zdroj: Gil Corzo / Shutterstock

Španělská královská rodina

Španělskou královskou rodinu tvoří současný král, král Felipe VI., královna Letizia, jejich děti Leonor, princezna z Asturie a španělská infantka Sofía. Dále královi rodiče, král Juan Carlos I. a královna Sofía. 

Španělská královská rodina, která je členy rodu Bourbonů, vládne Španělsku více než 300 let. Španělská královská rodina je příbuzná britské královské rodině, protože jak Felipe VI., tak královna Alžběta II. jsou v přízni s královnou Viktorií.

Švédská královská rodina

Švédská monarchie je stará více než tisíc let. V průběhu staletí se její role měnila v souladu s požadavky společnosti. Švédský král Carl Gustaf Folke Hubertus se narodil 30. dubna 1946. Na trůn nastoupil 15. září 1973, jako Carl XVI. Je sedmým králem rodu Bernadotte. Zároveň je nejdéle vládnoucím panovníkem ve švédské historii. Jeho heslem je „Za Švédsko – s dobou“.