Co to znamená, když se vám ve snu objeví kočka

Co to znamená, když se vám ve snu objeví kočka
Kočky již v dobách starého Egypta představovaly moudrost, moc a schopnost jasného vidění. Jsou společenské, ale přitom nezávislé, zvědavé a hravé, ale přitom odměřené, přátelské, ale velmi opatrné. Které z těchto vlastností nám sen o kočkách přináší?

Jít svou vlastní cestou

Sny o kočičích šelmách, které patří mezi běžné a časté, mohou vypovídat o událostech v našem životě. Kočky jsou svéhlavé a narozdíl od psů těžko ovladatelné. Kočka ve snech symbolizuje nekontrolovatelné instinkty a pudy. Nabízí se myšlenka, zda nám v životě nechybí alespoň část svobodného prostoru k projevení našich tužeb a potřeb. 

význam snu obvykle závisí na vztahu snícího ke kočkám

Kočka a dvojí tvář

V pohádkách se často kočka vyskytuje v černé magii po boku čarodějnic a zaříkávačů. Čímž je zobrazována jako zlé stvoření. Navzdory tomu vyhlíží jako velmi elegantní a šarmantní bytost. Kočka by snad mohla odrážet naši dvojí tvář či rozpolcenost, kdy se navenek snažíme působit jiným dojmem, než jací jsme uvnitř. Je možné, že se v některých situacích přetvařujeme, jen abychom nepohoršili své okolí nebo se vyhnuli negativním reakcím. Ukazují snad kočky ve snech na naši skrytou faleš?

Kočka a agresivita

Kočky jsou přirozeně agresivními predátory, avšak svou dravost umí dovedně skrývat. Ostré drápy ukryté v měkkých polštářcích, nenápadný a téměř neslyšný krok, pomalé a rozvážné jednání jsou důmyslnou zástěrkou velmi rafinovaného útoku. Vyhlídnutá kořist, která se zmíněným jednáním necítí v ohrožení, nemá důvod a nakonec ani šanci k úniku. Kočka jako dravec nahánějící svou kořist, může být ztělesněním naší agrese vůči okolí či obávaným útokem okolí na nás. Stejně jako nenápadná šelmička s cíleným záměrem chopit se oběti, může i lovící kočka ve snu neslyšně zaútočit a vzít si, co žádá. Často jsme rafinovaní i sami k sobě a nejsme schopni si vlastní skryté agresivity povšimnout. Ale nepřiznaná touha si cestu ven vždycky najde, třeba právě v podobě snu.  

Symbol ženskosti 

Rovnováha každého jedince je tvořena z mužské i ženské energie. Kočky jsou spojovány s ženskou polaritou, jak u žen, tak také u mužů. Kočka ve snu může vyzývat k opětovnému spojení se svou ženskou stránkou. 

Kočka ve snu jako náš stín

Podle jungovské psychologie kočky ve snech ukazují vlastnosti nám přirozené, které však skrýváme, ignorujeme nebo předstíráme, že neexistují. V takovém případě si můžeme zobrazení kočky ve snu vyložit jako zhlédnutí se v našich vlastnostech, které sice sami pro sebe oceňujeme, ale na veřejnosti se za ně buďto stydíme nebo se je snažíme potlačit.

Musíme si však připomenout, že význam snu obvykle závisí na vztahu snícího ke kočkám. Někteří lidé se kočkami obklopují, jiní jsou jimi odpuzování. Zároveň každá z kultur vidí kočku jinýma očima. V islámu jsou kočky uctívány a obdivovány pro svou čistotu. V Thajsku jsou kočky spojeny s duchovnem a ochranou, siamské kočky zde totiž hlídají vstup do chrámu. Zatímco v keltské a japonské kultuře přinášejí kočky smůlu. Takže i kočky mohou být vnímány jak v pozitivním, tak v negativním smyslu, v závislosti na životních okolnostech jedince, stejně jako u všech ostatních symbolů.