Elektrický zubní kartáček: Pár dobrých důvodů, proč si tohoto skvělého pomocníka pořídit

Elektrický zubní kartáček: Pár dobrých důvodů, proč si tohoto skvělého pomocníka pořídit
Jedno přísloví praví: Úsměv nic nestojí. Není to ovšem tak úplně pravda, pokud chcete, aby váš úsměv lidi spíše neodháněl. O zuby je třeba se starat, a to z několika důvodů.

Zuby jsou část obličeje, který člověka reprezentuje. Péče o chrup je úzce spojená s dechem a nikdo nechce, aby se mu z úst šířil zápach.

Péče o chrup

Poctivá péče o zuby může být i ekonomicky prospěšná. Kvalitní a esteticky pohledné ošetření u zubaře není zadarmo a za hezký chrup vytvořený ve stomatologické laboratoři si musíte hodně připlatit.

Podstatným faktorem je i lidské zdraví a nutnost stravu dobře rozkousat. A to nejde, pokud vás zuby bolí anebo vám díky špatné péči chybí.

Spolu s dentální nití a zubní pastou je zubní kartáček nutným vybavením každého z nás od dob, co nám vyrostou první zuby až do smrti (i umělý chrup je třeba čistit).

Kazy, paradentóza, záněty dásní a nepříjemná bolest jsou obtíže, které mohou potkat každého a jediný způsob, jak s tím bojovat je poctivá každodenní dentální hygiena.

Zdroj: kurhan / Shutterstock

Elektrický zubní kartáček

Čištění zubů může být i zábava, pokud zkusíte elektrický kartáček. Většinu práce udělá za vás, a to dokonce i v situaci, kdy jste rozespalí a unavení.

Popis el. kartáčku

Kartáček se skládá ze 3 částí:

  • rukojeť s malým motorem
  • vyměnitelná hlavice, která by se měla 1 x za tři měsíce měnit (cena je od 90 do 200 korun)
  • základna na odkládání kartáčku, která je zároveň nabíječkou

Široký výběr

V prodeji jsou i levnější kartáčky, které se nenabíjí v síti, ale fungují na klasické vyměnitelné baterie. Pokud ale vezmete v úvahu, že značkový elektrický kartáček s nabíjením přes elektrickou síť dnes koupíte už v řádech 500 až 600 korun a bude vám bez problému fungovat řadu let, pak při zohlednění cen a doby použitelnosti vyměnitelných baterii se zdánlivě levnější neznačkový kartáček na baterie nemusí nakonec ukázat jako levnější varianta.

Stále nové modely

Elektrické kartáčky se stále vyvíjí a mají mnoho vylepšení. Podle kartáčku se můžete orientovat, jak dlouho si zuby čistíte, můžete být upozorněni na nevhodný tlak, který vyvíjíte anebo si můžete upravit některé modely na čištění dásní a jazyka.

Ostatní výhody

Další výhodou určitě je, že děti takové čištění zubů baví a získají tím návyk, který se jim bude hodit po celý život. Snadněji se tímto způsobem zuby čistí i postiženým a starším lidem, kteří trpí artritidou.

Samotný systém čištění odstraní více plaku než klasický mechanický kartáček. Snadno zbaví ústa zbytků potravin i v těch nejméně přístupných místech. K dispozici jsou i výměnné hlavice určené pro velmi citlivé zuby a dásně.

Elektrický kartáček se snadno uchopí díky ergonomické rukojeti a celá sada má takový rozměr, že se vejde i do kabelky. Není problém si tedy i na cestách dopřát kvalitní péči o chrup. Lithiová baterie v kartáčku zaručí až 2 týdny v provozu na jedno nabití. Některé modely mají signalizační světlo upozorňující na nutnost vložit kartáček na nabíječku.