Jak bude trávit svátky rodina monackého knížete prince Alberta?

Jak bude trávit svátky rodina monackého knížete prince Alberta?
Mezi evropskými aristokratickými rody má – alespoň z hlediska pozornosti – výsadní postavení britská královská rodina. Ty ostatní ale nejsou o nic méně zajímavé a také jejich životy mohou být inspirující a strhující. Proč se tedy blíže nepodívat na to, jak budou trávit svátky v Monackého knížectví?

Knížecí rodina a její tradice

Z monacké knížecí rodiny je nejznámější tváří jistě princ Albert, především díky jeho pětinásobné účasti na zimních Olympijských hrách, kde malou zemi, v jejímž čele stojí, reprezentoval v jízdě na bobech. Princ Albert je také účastníkem Rallye Dakar. Také jeho manželka, kněžna Charlene, je bývalá olympionička.

Velkou porci pozornosti na sebe samozřejmě strhávají i potomci prince Alberta a kněžny Charlene, osmiletá dvojčata Jacques a Gabriela. Obyvatelé Monackého knížectví i zájemci o informace ze života dnešních aristokratů potom také rádi sledují události, kterých se účastní knížecí rodina jako celek. A každoroční vánoční večírek je mezi nimi vůbec nejpopulárnější.

Knížecí rodina zůstane v paláci i na vánoční svátky, zdroj: Andrei Antipov / Shutterstock

Vánoce v knížecím paláci

Tradiční dětská vánoční party v knížecím paláci je v Monaku jednou z nejoblíbenějších tradic. Původ má v roce 1960, kdy jí zavedli princ Rainier a jeho manželka princezna Grace (bývalá herečka Grace Kellyová). Děti při ní obdrží vánoční dárky a mohou oslavit svátky spolu s knížecí rodinou.

V letošním roce rozdávali dětem dárky jejich vrstevníci, tedy knížecí dvojčata Jacques a Gabriela s asistencí svých rodičů. O popularitě této tradiční vánoční akce, kde kromě dárků nechybí ani akrobaté, zpěváci a další baviči i výborná horká čokoláda, svědčí fakt, že se jí účastní typicky na 600 lidí. Akci si neužili jen návštěvníci, ale také malá knížata, která s radostí předávala dárky dalším dětem z knížectví.

Obnovená tradice

Podobu vánoční tradice v minulých letech ovlivnila jak situace okolo koronaviru v roce 2020 (akce se však konala, jen za zpřísněných opatření) a také zdravotních problémů kněžny Charlene v loňském roce, kvůli kterým se v roce 2021 akce vůbec neúčastnila. Ta letos sršela optimismem a dobrou náladu a deklarovala, že se již cítí mnohem lépe.

Knížecí rodina zůstane v paláci samozřejmě i na vánoční svátky, které stráví v rodinném kruhu. Dětská vánoční party ale není jedinou povinností malých knížat. Ty jsou naopak zapojovány do oficiálních akcí stále častěji, kníže Jacques již dokonce často i v na míru šité vojenské uniformě.

Obyvatelé Monaka také stále čekají na tradiční vánoční přání od knížecí rodiny. Minule šlo o kreslený portrét všech jejích členů před vánočním stromkem. Jak bude vypadat to letošní přání?

Zdroje článku: