Čeká nás éra bezdětných? Párů, které zůstávají dobrovolně bez dětí stále přibývá

Čeká nás éra bezdětných? Párů, které zůstávají dobrovolně bez dětí stále přibývá
Dobrovolná bezdětnost je fenoménem, který stále ještě vyvolává protichůdné reakce. Jací jsou lidé, kteří se pro ni rozhodnou a co je k tomuto životnímu kroku vede?

Vlastní potomstvo a zodpovědnost

Dobrovolná bezdětnost se týká široké skupiny lidí. Jen v Česku každý desátý potenciální rodič, který by děti mít mohl, po jejich pořízení netouží. Demografové se pak přiklánějí k názoru, že podobných lidí bude přibývat. Co vlastně vede k dobrovolné bezdětnosti?

Někteří upřednostní před rodičovstvím kariéru. Zejména pro ženy je obtížné skloubit mateřství a vlastní seberealizaci. Muži se však také často nechtějí vzdávat svých aktivit a netouží vyměnit návštěvy divadla a výstavy za pobyt v dětském koutku.

Bylo by však mylné si myslet, že skupinu dobrovolně bezdětných tvoří pouze ti, kteří jsou orientovaní výhradně na sebe a na vlastní cíle. Mnozí jako argument, proč si nepořídit děti, uvádějí nechuť přivést další generaci do současného světa, který trpí mnoha globálními problémy a již nyní je značně přelidněný.

Častým důvodem pro dobrovolnou bezdětnost bývá též osobní zodpovědnost. Týká se zejména žen. Některé z nich se zkrátka obávají, zda by z nich byly dobré matky a přemýšlejí nad tím, jaké hodnoty by mohly a uměly svému potenciálnímu potomkovi předat.

Ekonomické zázemí i absence tužeb

Mladé páry, které řeší tuto otázku, pak přemýšlejí nad tím, zda svému potomkovi mohou poskytnout dostatečné materiální zázemí. A nezřídka dojdou k tomu, že nikoli, neboť nemají například zajištěné vlastní bydlení.

Existuje rovněž množina lidí, která se proti pořizování dětí nijak razantněji nevymezuje, zkrátka jen necítí důvod, proč vlastní děti mít a chybí zde příslovečný tikot biologických hodin. U některých se to pojí zároveň s tím, že si nerozumí ani s dětmi svých přátel a příbuzných.

Nechtít vlastní potomky však zároveň neznamená odpor ke všem dětem a neindikuje sobeckou osobnost, která není schopna citů. Dobrovolně bezdětní jedinci tvoří vyrovnané a harmonické partnerské dvojice, jestliže potkají protějšek se stejným smýšlením.

Demografové tak upozorňují, že na bezdětnost bychom si ve společnosti měli pomalu začít zvykat. V budoucnu se stane normou, která se dotkne až pětiny žen. Sociologové velí k toleranci: Mít děti je osobní právo každého jednotlivce.