Strašidelné hrady s pohnutou historií, které stojí za návštěvu, pokud máte letos v plánu navštívit Skotsko

Strašidelné hrady s pohnutou historií, které stojí za návštěvu, pokud máte letos v plánu navštívit Skotsko
Země pustých rašelinišť, hradů, jezer a nekonečných zelených luk, Skotsko je místem plným magie, historie a tajemství. Trochu temná a tajemná stránka Skotska je součástí jeho kouzla a díky přítomnosti mnoha strašidelných hradů roztroušených po celé zemi, sem míří každoročně davy turistů.

Strašidelné skotské hrady:

Hrad v Edinburghu

Při návštěvě Skotska rozhodně nemůžete vynechat Edinburgh a jeho impozantní hrad s tisíciletou tradicí. Edinburský hrad je jedním z nejvíce navštěvovaných míst ve Skotsku. Návštěvníky sem nepřitahuje jen touha po nových znalostech z historie, ale především celá řada zdokumentovaných paranormálních jevů.

Zdroj: Autor: Jeff Whyte / Shutterstock

Právě zde v roce 2001 proběhlo důležité vyšetřování paranormálních jevů. Náhlé poklesy teploty nebo pocit neviditelné přitažlivé síly jsou na tomto místě běžné. Když budete mít štěstí, můžete potkat některé z místních duchů koloniálních zajatců americké revoluce anebo francouzských zajatců sedmileté války. Po hradních chodbách se prohání strakatý dudák a bezhlavý bubeník. Bezhlavý bubeník patří k těm nejvzácnějším jevům a pokud se vám podaří ho zahlédnout, budete patřit mezi šťastlivce. Mnohem větší šanci máte, pokud budete dobře naslouchat. Jeho bubny jsou slyšet velice často, když se potuluje tajnými chodbami. Zvuky bubnů přerušují výkřiky a nářek vězňů z prostor žaláře.

Že na pohádky nevěříte? Tak to se do Skotska budete muset vydat. Hradem v Edinburghu to zdaleka nekončí.

Hrad Eillen Dolan

Hrad Eillen Dolan je jednou z nejpůsobivějších staveb v celém Skotsku. Je obdařen jedinečným a zvláštním kouzlem, a přestože na ostrově v západní části Vysočiny nebyli při posledním sčítání lidí zaregistrovaní žádní trvale žijící občané, není to tak úplně pravda. V útrobách hradu žije španělský voják, který zde byl zabit v roce 1719 během první jakobínské vzpoury. Na místě ho něco drží, a tak dělá společnost šlechtičně Lady Mary, která se zdržuje ve svých komnatách. Nikdo vlastně neví, kde se žena na hradě vzala a jaký smutný konec měl její život, když je stále s místem svázaná.

V útrobách hradu žije španělský voják, který zde byl zabit v roce 1719 během první jakobínské vzpoury.

Hrad Dunottar (na úvodní fotografii)

Hrad Dunottar je zničená středověká pevnost, s výhledem na moře. Je ponořen do znepokojivého, ale nesmírně kouzelného místa, jistě jednoho z nejkrásnějších ve Skotsku. Hrad byl předmětem mnoha paranormálních projevů různých typů. Časté je zde zjevování skandinávsky vyhlížejících mužů, což by mohlo mít souvislost s událostí zapsanou v kronice. V té je záznam, že na hradě Dunnottaru byl zabit během útoku Vikingů v roce 900 král Skotska Donald II. Ve skotském kroji zde také návštěvníci potkávají tajemnou smutnou dívku beze jména.

Hrad Dunrobin

Zdroj: Autor: A. Karnholz / Shutterstock

Dunrobin Castle je panské sídlo ve městě Sutherland. V současnosti je sídlo přestavěné, ale stále má základy ze středověké stavby, a právě v těchto místech je v noci slyšet sténání ženy. Hrad byl dějištěm smutného příběhu švadleny uvězněné členem jiného klanu, který se do ní zamiloval. Dívka, aby unikla svému smutnému osudu, se pokusila spustit z okna na svázaných starých prostěradlech. Ty ale zátěž nevydržely a mladá žena se z výšky zřítila a zemřela.

Zdroj: