Vánoce britské královské rodiny? Na rozdíl od zbytku Británie si dárky rozbalují na Štědrý den, stejně jako my

Vánoce britské královské rodiny? Na rozdíl od zbytku Británie si dárky rozbalují na Štědrý den, stejně jako my
Chování členů britské královské rodiny podléhá přísnému protokolu. Platí to tak i o Vánocích? A jak se budou lišit oproti předchozím po smrti královny Alžběty II.?

O Vánocích má být rodina pohromadě, říká se. Nejinak je tomu i u britské královské rodiny, která je ovšem pod drobnohledem i v tento zvláštně kouzelný čas. Poprvé se ovšem její členové budou muset obejít bez královny Alžběty II. a teprve podruhé bez prince Philipa. Co se po smrti matky nového krále o svátcích pro rodinu změní a co zůstane stejné? A kdo všechno nakonec zasedne ke štědrovečerní večeři a kde se bude konat?

Vánoce na venkově

V dřívějších dobách měla vládnoucí dynastie ve zvyku scházet se na svátky na zámku Winsdor. Královna Alžběta II. ale po svém nástupu na trůn začala uvažovat o přesunu místa rodinného vánočního setkání do Sandringhamu v Norfolku. Když bylo sídlo roku 1988 plně elektrifikováno, volba byla jasná a královna tak položila základy nové tradici. Tu sice narušil covid, protože panovnice z obav o své zdraví raději zvolila za své vánoční sídlo právě Winsdor, ale letos se s největší pravděpodobností rodina opět vrátí do Norfolku.

Jako první přijíždí na místo hlava státu, a to o několik dnů dříve, aby dohlédla na hladký průběh příprav. Na Štědrý den by se měl ke králi připojit i zbytek rodiny, a to v pořadí přesně určeném postavením jednotlivých jejích členů, přičemž následník trůnu s rodinou přijíždí až jako poslední.

Ovšem to, že se hlavní události odehrají v Sandringhamu, neznamená, že by ostatní sídla koruny zůstala vánočně nevyzdobena. Naopak! V každém z nich najdete stromeček i bohatou sváteční dekoraci.

Vánoce na zámku Winsdor, zdroj: Cynthia Liang / Shutterstock

Čaj o páté a zdobení stromečku

Vše bývá pečlivě připraveno od personálu, ale když se rodina konečně sejde celá, kromě prince Harryho a jeho rodiny, která pozvánku dle všech informací odmítla, na čaj o páté, děti se vrhnou na dozdobení vánočního stromečku, což je činnost, kterou malá princátka milují. Tato tradice se drží v královské rodině od dob vlády Jiřího III., jehož manželka tento zvyk zavedla, a po jejím vzoru se pak za vlády jejich vnučky královny Viktorie rozšířil prakticky do celé Británie.

Vánoční projev

Královna Alžběta II. svůj vánoční projev vždy předtáčela pár dní dopředu. Nový král Karel III. se s největší pravděpodobností zařídí obdobně. A tady nastává první změna oproti minulým letem. Bylo zvykem vždy se sejít u televize a sledovat projev společně. Král Karel ovšem chce od tohoto upustit a raději věnovat tento čas vzpomínání na svou matku. Stejně tak patrně neproběhne klasické klanění se hlavě státu.

Čaj o páté, zdroj: Debra Angel / Shutterstock

Večeře

Všichni členové rodiny obléknou večerní toalety a smokingy a zasednou ke stolu plnému grilované zeleniny, krůtího masa, gratinovaných brambor, kaštanové nádivky i pyré a samozřejmě nesmí chybět cukroví, perníčky a vánoční puding. Ten dostávali, krom jiného, od královny jako dárek s osobním blahopřáním i sloužící. Lze očekávat, že podobným gestem se vytasí i její syn.

Po večeři se vrhnou příslušníci královského rodu na dárky, popíjení brandy a všeobecnou zábavu, která pokračuje i po uložení všech přítomných dětí do postele.

Ano, mluvíme o 24. prosinci. Na rozdíl od zbytku Británie si skutečně královská rodina předává a rozbaluje dárky v tento den jako uctění památky svých německých předků.

Večeře, zdroj: Ann in the uk / Shutterstock

Boží hod

Místo půlnoční mše se královská rodina účastní té dopolední na Boží hod vánoční. První mši si odbude jen v kruhu rodinném a na druhou se smí dostavit i další, ovšem prověření a předem vybraní lidé. Poté rodinu čeká ještě společný oběd, který bude letos údajně skromnější než ty předchozí, co se do počtu hostů týče. Děti si budou mít za úkol hrát v připravené herně, zatímco si dospělí užijí slavnostní recepci, po níž se pravděpodobně princ William se svou chotí a dětmi odebere do svého nedalekého venkovského sídla.

Princezna Catherine se jistě bude chtít ještě připravit a naladit na svůj klavírní výstup ve Westminsterském opatství, kterým loni překvapila. Letos je již tato událost dvorem oznámena předem.

Zdroje článku: