Užitečné rady pro začínající běžce aneb z rychlochůze až na maraton

Užitečné rady pro začínající běžce aneb z rychlochůze až na maraton
Skvělý relax a nástroj pro lepší fyzickou kondici, to je běh. Pro udržitelné výsledky je ale třeba brát všechno pomalu a postupně, běh se stane koníčkem a tělo Vám poděkuje.

Začínáme chůzí

Pokud jste teprve začátečníci, hlavní pravidlo je nic neuspěchat. Zkuste si třeba na první dva týdny naplánovat pouze procházky svižnější chůzí. Až poté, co budete cítit že bez problémů zvládnete víc, kombinujte chůzi s pomalejším během. Ideální doba chůze/běhu jako taková se nedá stanovit, závisí na osobním pocitu, nicméně alespoň 30 minut by tato aktivita trvat měla. Jakmile Vás chůze omrzí a budete si jistí, že zvládnete (jakýmkoliv tempem) běžet, až pak se do běhu pusťte.

Správná technika je základ

Pevný střed těla, vzpřímená hlava a správný došlap. Technika běhu se někomu může zdát jako nedůležitá, je přece hlavní, že se aspoň nějak hýbu. Dodržovat techniku je ale mnohem důležitější, než si někteří mohou myslet. Správnou technikou běhu předejdeme možným zraněním kloubů, které bývají u méně zkušených běžců velice časté. Problém mohou mít v tomto případě hlavně dámy. Při běžné chůzi totiž dávají nohu přes nohu, což u běhu není žádoucí. Zkuste se před během podívat na videa zkušených běžců a držet se jejich rad.

Na obuvi nešetřete

Vybavení jako tričko, legíny a další nejsou až tak důležité, jako správná běžecká obuv. Nejlepším řešením je vyzkoušet si obuv přímo v prodejně, nechat si poradit od pracovníků a trochu se v ní projít. Každý z nás totiž došlapuje trochu jinak a od toho se odvíjí také to, jaký typ běžecké obuvi potřebujeme. I když se zrovna nedá nakupovat přímo v obchodech, vždy je lepší objednat si domů více párů různých bot a ty méně vhodné potí vrátit.

Rozehřátí a závěrečný strečink

Na toto nikdy nemůžete zapomenout! Před začátkem běhu se zkuste trochu rozehřát, například svižnou chůzí a dynamickým protažením, až poté vyběhněte naostro, předejdete tak možnému zranění. Ani na závěrečné protažení byste neměli zapomínat, i když jde o cardio, pro lepší regeneraci je třeba protáhnout svaly, které právě dostaly zabrat.