Proč jíst vejce a neřešit škodlivý cholesterol, který obsahují

Proč jíst vejce a neřešit škodlivý cholesterol, který obsahují
Vejce lze považovat za jednu z mála potravin které lze klasifikovat jako „vynikající“. Obsahují celou řadu živin, z nichž se některé v dnešní moderní stravě vyskytují velice málo.

Vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na planetě. Pokud si dáte k snídani jedno vařené vejce, obohatíte svůj organismus o bílkoviny, vitamín B5, B12, B2, fosfor a selen. Obsahují také menší množství vitamínu D, E, K, B6, vápníku a zinku. Z toho tedy vyplývá, že je vejce ideálním kandidátem pro správnou výživu. Navíc vejce od „šťastných slepic, které nežijí v klecích a přilepšují si ke krmení ještě na trávníku, mají ještě vyšší obsah vitamínu A a E a také Omega 3.

O vejcích se traduje, že jsou bohatá na cholesterol. Kvůli tomu si mnoho lidí myslí, že nejsou příliš vhodná pro častější konzumaci. A jak to tedy je?

Je pravda, že vejce jsou bohatá na cholesterol. Je však důležité mít na paměti, že tento cholesterol nemusí nutně zvýšit hladinu cholesterolu v krvi. Naše játra produkují cholesterol v přirozeném procesu a jsou dokonce schopná tuto produkci omezit, pokud se do těla s konzumací vajec najednou dostane větší množství cholesterolu. Podle studií 70 % lidí po konzumaci vajec nemá vyšší hladinu cholesterolu a zbylých 30 % má jen mírně zvýšené hodnoty LDL cholesterolu. Z toho vyplývá, že není třeba si tuto zdravou dobrotu odepírat.

Konzumací vajec se naopak zvyšuje hladina HDL cholesterolu. A ten je pro lidský organismus prospěšný. Lidé, kteří mají vyšší hladinu „dobrého cholesterolu“ mají obvykle menší pravděpodobnost, že je potká infarkt, mrtvice a další vážné zdravotní problémy.

Zdroj: Tetiana_Didenko / Shutterstock

 Vejce obsahují cholin, což je poněkud přehlížená látka, která ovlivňuje budování buněčných membrán a hraje důležitou roli při některých funkcích mozku.

Ve vejcích je také lutein a zeaxanthin, dva antioxidanty, které chrání oči. S přibývajícím věkem se zrak zhoršuje v důsledku degenerativních procesů. Právě tyto antioxidanty tento nevratný proces umí zpomalit. Jde hlavně o prevenci ve spojitosti s šedým zákalem a makulární degenerací. Navíc vejce obsahují vitamín A a jak už bylo vědecky doloženo, jeho dlouhodobý nedostatek vede ke zhoršení zraku.

Jde o velice cenný zdroj bílkovin a esenciálních mastných kyselin ve správném poměru. Bílkoviny jsou „stavebním pilířem“ lidského těla. Doporučuje se tedy strava bohatá na bílkoviny. Dieta s vysokým obsahem bílkovin je skvělá pro ty, kteří chtějí zhubnout, nabrat svalovou hmotu, stabilizovat nižší krevní tlak a posílit hustotu kostí. Navíc jde o jídlo s vysokým indexem sytosti, což je jeho další benefit pro dietáře.

Zdroj: