Můžete pít zelený čaj v těhotenství? Ano, ale pouze v omezeném množství a jen některé druhy

Můžete pít zelený čaj v těhotenství? Ano, ale pouze v omezeném množství a jen některé druhy
Mnoho nastávajících maminek zajímá, zda mohou pít zelený čaj i v průběhu svého těhotenství. Na tuto otázku existuje ovšem velké množství rozlišných odpovědí. Někteří pití zeleného čaje v těhotenství naprosto zatracují a jiní mu naopak dávají zelenou za dodržení jistých pravidel.

Pojďme se společně podívat na to, zda je pití zeleného čaje v těhotenství vhodné a na co by nastávající maminky neměli zapomínat.

Dodržování pitného režimu v těhotenství je zcela nezbytné

Voda by měla být nejen v těhotenství zcela běžným základem pitného režimu. Voda totiž podporuje tvorbu plodové vody a placenty, tudíž by těhotná žena měla vypít nejlépe 8 až 12 sklenic vody denně. Zároveň je také třeba upozornit na to, že pokud žena pije i kávu, která obsahuje kofein, bude se její organismus dehydrovat a tím pádem bude mít na organismus těhotné ženy negativní účinky. Jak je to se zeleným čajem, který je plný antioxidantů a který by se tak mohl jevit jako velmi dobrý kompromis v oblasti pitného režimu v těhotenství?

Zelenému čaji se nemusíte vyhýbat

Zelenému čaji se rozhodně nemusíte zcela vyhýbat ani v požehnaném stavu. Pokud jste byli zvyklé na to, pít zelený čaj pravidelně mimo těhotenství, chuť na něj si rozhodně neodepírejte. Měli byste ovšem zásadně omezit jeho spotřebu a také si vybírat správné druhy zeleného čaje.

Vybírat musíte pouze správné druhy čajů

Na trhu je k mání nepřeberné množství zelených čajů. Jelikož ho navíc lidé pijí již více jak 5 tisíc let, s klidem by se dalo hovořit o naprosto zdravém nápoji ne-li jednom z nejdravějších na světě.

V těhotenství je ovšem pití zeleného čaje potřeba omezit, a navíc si vybírat správný druh zeleného čaje.

Čerstvý zelený čaj s čajovými lístky ve vodě, Zdroj: grafvision / Shutterstock

Zelený čaj je pro těhotné ženy prospěšné, ale je potřeba myslet na to, že by žena neměla vypít více jak dva šálky čaje několikrát do týdne. Zelený čaj totiž snižuje hladinu kyseliny listové, která je zcela nezbytná pro správný vývoj dítěte zejména v prvním trimestru, tudíž se v tomto období zelenému čaji raději vyvarujte. Ve druhém a třetím trimestru pak nepřekračujte hranici dvou až tří šálků během týdne.

Výhody i nevýhody pití zeleného čaje v těhotenství

Mezi výhody se řadí:

  • Reguluje vysoký krevní tlak
  • Brání volným radikálům v těle
  • Je účinný proti výkyvům nálad v těhotenství
  • Snadno se tráví
  • Podporuje zdraví ústní dutiny

Mezi nevýhody patří:

  • Brání vstřebávání železa v krvi
  • Brání vstřebávání kyselin listové

Jak správně pít zelený čaj v těhotenství?

Pokud spotřebu zeleného čaje omezíte v těhotenství na maximálně čtyři malé šálky denně, zkuste omezit množství kofeinu, který se v čaji vyskytuje. Stačí pouze, když čaj necháte půl minuty louhovat a první nálev vylijete a začnete s dalším louhováním. Kofein se totiž do zeleného čaje uvolňuje jako úplně první a tím pádem ho tímto způsobem vylijeme v první várce louhu.

Zdroje: