Kapr nejen na Vánoce: Proč bychom měli ryby konzumovat celý rok?

Kapr nejen na Vánoce: Proč bychom měli ryby konzumovat celý rok?
Konzumace ryb je velmi zdraví prospěšná z mnoha důvodů. Proč je pro nás rybí maso tolik přínosné, jak často bychom si je měli dopřávat a které druhy ryb jsou vhodné?

Proč bychom si měli pravidelně dopřát na talíř rybu

Podle odborníků bychom si ryby v jídelníčku měli dopřát asi 2x týdně. V Česku máme v tomto směru značné rezervy. Běžná konzumace ryb v tuzemsku podle průzkumů pokrývá jen zhruba třetinu doporučeného množství.

Rybí maso je přitom velmi hodnotnou složkou stravy. Jde v první řadě o skvělý zdroj bílkovin. Nachystat by si ho tak měli v první řadě ti, kteří drží redukční dietu. Bílkoviny totiž mají výrazně sytivý efekt.

Zdroj: Autor: Gaak / Shutterstock

Lehce stravitelné bílkoviny doporučují lékaři rovněž seniorům. Bílkoviny jsou základní stavební hmotou pro svaly a těch s věkem přirozeně ubývá. Kromě toho nedostatek bílkovin vede i k oslabení imunity či zhoršenému hojení ran.

Kromě bílkovin je důležitou součástí rybího masa také tuk. Obsahuje totiž vysoký podíl tzv. omega-3 mastných kyselin. Pravidelnou konzumací ryb tak snižujeme riziko onemocnění kardiovaskulárního systému.

Rybí maso je i bohatým zdrojem jódu a selenu. Ty jsou zásadní pro metabolismus hormonů štítné žlázy. Vitamíny B6 a B12 se zase podílejí na udržení normální funkce nervů.

Pravidelně bychom tak na talíř našim nejmenším měli servírovat především pstruha, ale také tuňáka či lososa.

Ryby se hodí i pro děti

U dětí podporuje pravidelná konzumace ryb díky obsahu omega-3 mastných kyselin správný vývoj mozku a očí. Rovněž je v rybím tuku obsažen vitamín A a D, které napomáhají u nejmenších ke správné výstavbě a růstu kostí a zubů.

Pravidelně bychom tak na talíř našim nejmenším měli servírovat především pstruha, ale také tuňáka či lososa. Zejména mořské ryby totiž mají vyšší obsah již zmíněných důležitých omega-3 mastných kyselin.

Nabídnout je dětem můžeme ještě předtím, než oslaví první narozeniny. Uvádí se 10. měsíc věku, podle některých zdrojů to však může být i dřív, dokonce už v 6. měsíci věku.

Vhodnou tepelnou úpravou je dušení či pečení, při kterém dochází k zachování maximálního nutriční hodnoty masa. A pochopitelně je nutné maso důkladně obrat, rozměnil a zkontrolovat, zda neobsahuje kosti.