Domácí prostředky proti vypadávání vlasů: Vyzkoušejte cibuli, zelený čaj nebo kokosový olej

Domácí prostředky proti vypadávání vlasů: Vyzkoušejte cibuli, zelený čaj nebo kokosový olej
Kvůli rychlejšímu růstu zdravých a krásných vlasů jsou lidé ochotni vyzkoušet prakticky cokoliv, od vlasových olejů, tonik, šamponů proti lupům přes různá séra až po pleťové vody. Takové produkty však nebývají nejlevnější a málokdy skutečně zabírají. Zkuste raději snadno dostupné domácí prostředky.

Nezatracujte páchnoucí cibuli ani česnek

Cibule možná nevoní, ale je o ní známo, že obsahuje minerál zinek pomáhající předcházet lupům. Navíc snižuje produkci mazu na pokožce hlavy, čímž kontroluje vypadávání vlasů. Je prospěšná zejména pro lidi trpící nerovnoměrnou plešatostí. Cibulová šťáva by se měla vtírat do pokožky hlavy, dokud nezčervená, a poté by měl následovat med. Cibuli lze vymačkat, odšťavnit a smíchat s trochou zázvoru, oleje (olivový, ricinový) a aloe, než ji nanesete na hlavu. Tak či onak má skutečně výrazný zápach, proto si po použití důkladně umyjte ruce.

Do stejné rodiny jako cibule náleží i česnek. Několik studií provedených na lidech ukázalo, že také ten je účinný pro opětovný růst vlasů. Můžete ho rozmačkat, smíchat s jogurtem a poté namazat na pokožku hlavy. K potírání lze použít rovněž česnekový olej.

Osvědčit se může i paprika

Paprika obsahuje určité bioaktivní sloučeniny zvyšující produkci růstových hormonů ve vlasových folikulech, čímž tedy podporuje růst vlasů. Jednoduše ji rozdrťte, smíchejte s olivovým olejem a octem a naneste na pokožku.

Zelený čaj podpoří přirozený růst vlasů

Zelený čaj dokáže víc než jen uklidnit vaše napjaté nervy a snížit množství tělesného tuku. Funguje i jako vynikající přírodní domácí prostředek k zastavení nadměrného vypadávání vlasů a podporuje přirozený růst nových. Listy lze namočit do teplé vody a aplikovat na vlasy a pokožku hlavy. Můžete použít i čajové sáčky – namočte 1 až 2 do šálku s horkou vodou a zakryjte víčkem, nechte pět minut louhovat. Vychladlou směs pak nalijte na vlasy a jemně masírujte kořínky, po hodině opláchněte vodou. Opakujte dvakrát týdně.

Aloe vera posílí vlasové folikuly

Aloe vera obsahuje komplexní proteiny podobné keratinu. Je účinná při posilování vlasových folikulů, čímž zabraňuje vypadávání vlasů a přispívá k jejich růstu. Také působí proti lupům a hydratuje vlasy. Šťávu z aloe můžete aplikovat a nechat ve vlasech, vmasírovat nebo nastříkat, aby fungovala jako kondicionér.

Kokosový olej zabrání vypadávání vlasů

V Indii je nanášení kokosového oleje na vlasy prastarou tradicí, dodává jim totiž lesk a kvalitu. Mastné kyseliny v něm obsažené posilují vlasové kořínky. Působí jako kondicionér a zabraňuje ztrátě bílkovin i poškození vlasů. Může být aplikován přímo na vlasy a vtírán do pokožky. Dodává se v tekuté i pevné formě a podle některých jde spíše o preventivní možnost než lék na dorůstání vlasů. Zahřejte 2 až 3 čajové lžičky kokosového oleje a naneste na pokožku hlavy, jemně masírujte a nechte působit přes noc (nebo 20 minut během dne). Následujícího rána (nebo ve stejný den) si hlavu umyjte jemným šamponem a opláchněte. Opakujte dvakrát týdně.