Věř si. Hlavu hrdě nahoru. Sebevědomí je velmi důležité

Věř si. Hlavu hrdě nahoru. Sebevědomí je velmi důležité
Otázka sebedůvěry a sebevědomí trápí velké množství z nás. Truchlení ale není na místě. I když Vás mizerné sebevědomí trápí, není to nic, na čem by se nedalo pracovat. 

Já to nedokážu

Nízké sebevědomí a sebedůvěra je problém velké skupiny lidí. Může pramenit již v dětství a výchově. Snížit nám ho ale mohly také špatné vztahy, nebo negativní lidé v našem okolí. Vidíte se v následujících větách? 

  • To nemůžu nikdy zvládnout 
  • Tento úkol je pro mě až moc náročný
  • Nechápu, proč by mě měl tak skvělý muž/žena milovat 
  • Nezasloužím si být šťastná
  • Vypadám hrozně 
  • Nejsem dost dobrá na tuto práci/pro tohoto člověka

Potom nejspíš trápí problémy se sebedůvěrou i Vás. Možná si ani neuvědomujete, jak moc Vám to komplikuje život a o kolik skvělých lidí, věcí, zážitků a příležitostí se tak připravujete. Nezoufejte. Dá se na tom pracovat. 

Trénuj sebedůvěru. Sebevědomí se přidá

Pokud Vás tento problém trápí až příliš a výrazně zasahuje do Vašeho každodenního života, řešte ho s psychoterapeutem. Není se za co stydět. Terapeut Vám pomůže ukázat směr, naučí Vás pomocné techniky a pomůže Vám nalézt pramen Vašeho narušeného sebevědomí. Pokud ale cítíte, že Váš problém není ještě tak akutní, můžete to zkusit i sami. Zapracuje především na tom, abyste si začali více věřit. Vystavujte se cíleně situacím, které pro Vás mohou být náročné. Nemůžete samozřejmě začít hned svou největší obavou. Začněte drobnými krůčky.

Bojíte se řídit? Sedněte do auta s kamarádkou, nebo přítelem a jeďte alespoň pár metrů. Když se přesvědčíte, že se nic neděje, můžete příště trasu prodloužit. Stejně můžete pokračovat s jakoukoli svou obavou a strachem. Postupně zjistíte, že vlastně nejste tak hrozní a zvládáte i věci, které se Vám zdály ještě nedávno jako nereálné. Úroveň náročnosti úkolů postupně zvyšujte a uvidíte, že Vaše sebedůvěra se začne časem zlepšovat. A s tím začne růst i Vaše sebevědomí. 

Sebevědomá mladá žena
Sebevědomá mladá žena | Zdroj: Arthur Bargan/ Shutterstock

Netlač na sebe

Důležité je ale také najít hranici, za kterou se nechcete pouštět. Tato technika je samozřejmě o určitém vystoupení z komfortní zóny. Pokud ale na Vás bude stresu příliš a bude se projevovat i fyzicky, pokuste se zase lehce zvolnit, nebo rozložit svůj úkol do více menších úkolů. Netlačit na sebe příliš je velmi důležité. Chcete být přeci především šťastnější. 

Zdroj článku:
  • Autorský text