Bábovka z červené řepy bohatá na živiny a vlákninu

Bábovka z červené řepy bohatá na živiny a vlákninu
Červená řepa je buď milována nebo nenáviděna. Ještě pár let zpátky se většině lidí vybavila surovina, kterou moc nemusí nebo jim vyložené nechutná. Dnes se z řepy vytváří spoustu chuťově velmi příjemných a oblíbených jídel. A co takhle moučník z červené řepy? Proč by ne.

Bábovka z červené řepy je krásně vláčná a pokud máte dojem, že by vám jí doma neschválili, neříkejte jim nic, dokud neochutnají. Řada lidí totiž nepozná, z čeho je upečená a odborníci na řepu vás jistě pochválí za skvělý nápad. 

Červená řepa je navíc velmi prospěšnou surovinou, která je nejen bohatá na živiny a vlákniny, ale navíc prospívá krevnímu tlaku a detoxikaci organismu. také pomáhá bojovat se záněty a snižuje riziko vzniku rakoviny. Je tedy naprosto jisté, že se vyplatí červenou řepu zařadit do jídelníčku a tato bábovka je skvělá možnost, jak ji podat třeba dětem, které jí většinou úplně nemusí.

Suroviny: 

  • 3 vejce 
  • 125 g másla 
  • 300 g červené řepy  
  • 180 g cukru (nejlépe hnědého, ale není to nutností)
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 kypřící prášek do pečiva 
  • 300 g polohrubé mouky 
  • 100 g čokolády 

Postup: 

  • Červenou řepu dáme vařit vcelku. Když změkne, vyndáme jí a necháme vychladnout. Pak ji oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. 
  • Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, troubu předehřejeme na 170°C. Forma se bude lépe vymazávat, když ji do trouby dáte hned po zapnutí a necháte ji trochu nahřát. Vymazání tukem pak bude hračka i u složitějších forem, které mohou být velmi členité.
  • Oddělíme žloutky a bílky. Bílky je dobré dát do lednice i s metlami vychladit, aby se vám pak sníh vyšlehal rychleji a lépe.
  • Žloutky přimícháme k řepě společně s oběma cukry a rozpuštěným, vychladlým máslem. 
  • Mouku smícháme s kypřícím práškem a postupně přidáváme ke směsi. 
  • Čokoládu nasekáme na kousky.  
  • Vyšleháme z bílků tuhý sníh. 
  • Čokoládu a sníh opatrně zabalíme do těsta a vlijeme ho do formy. 
  • Pečeme asi 60 minut, hotovou bábovku poznáme podle toho, že se těsto nelepí na špejli. 
řepa
Červená řepa je velmi prospěšnou surovinou, Zdroj: Lepas / Shutterstock

Těsto lze použít nejen na bábovku, ale i třeba na koláč nebo dort. Korpus bude vláčný a jedinečný. Můžete ho rozkrojit a naplnit nějakým zajímavým krémem nebo použít polevu. Nejlépe se hodí čokoládová, která dodá moučníku ten správný šmrnc.

Tip: Těsto lze ozvláštnit různými drobnostmi. Často se do něj přidává kakao, někdy místo čokolády. Dále můžete přidat kokos, sekané ořechy dle chuti nebo třeba rozinky.

Do zimního období se hodí přidat lžičku skořice nebo jako úplnou specialitku přistrouhejte čtvrt až půl lžičky muškátového oříšku. U něj záleží hlavně na tom, jak moc ho máte rádi. Pokud ho dáte moc může přebít chuť celé bábovky. Vybírejte dle své fantazie a najděte si tu pravou obměnu přesně pro vás. 

 

Zdroje: