Jak jíst sushi a získat základní znalosti o této specialitě (nejen) japonské kuchyně

Jak jíst sushi a získat základní znalosti o této specialitě (nejen) japonské kuchyně
Ve skutečnosti původ tohoto jídla není v Japonsku, ale v Číně. Japonci jsou však velmi citliví na autorská práva k sushi a jsou připraveni zatočit s každým, kdo se pokusí jim právo na vytvoření tohoto jídla odepřít nebo pomluvit tento vrchol japonské kuchyně.

V Japonsku je sushi kuchař považován za druh samuraje a je to čest se po deseti letech „v učení“ konečně dostat k možnosti označovat se jako sushi kuchař.

V původu sushi je stále mnoho neznámého a existuje několik národů jihovýchodní Asie, které si tento pokrm přivlastňují. Realita je taková, že než se ze sushi stalo chutné jídlo, byl to jen způsob, jak uchovat čerstvě ulovené ryby (a pochází z Číny). Čerstvé ryby byly soleny a stočeny do fermentované rýže a kvašení rýže umožnilo zachování ryb. Postupně se proces fermentace stále více a více zkracoval, až se ryby začaly konzumovat syrové.

Zdroj: Autor: GoncharukMaks / Shutterstock

HISTORIE SUSHI

Sushi, jak ho známe dnes, ta chutná a zvláštní sestava rýže a syrových ryb, má v japonské historii hodně vzdálený původ. Kořeněná rýže stočená společně se syrovými rybami, se začala nazývat nigiri sushi.

Japonci jsou velmi hrdí na to, že mohou tvrdit, že moderní sushi se zrodilo ve městě Nara. Hádající se s čínskými sousedy, kteří to tvrdí také. Korejci zase upozorňují na skutečnost, že jejich jídlo kimbap je předchůdcem sushi, a tudíž jde o korejské tradiční jídlo. Magazín Non Sprecare zmiňuje, že tento spor už trvá stovky let.

Není také jasné, kdy lidé ze Západu přišli s tímto pokrmem poprvé do styku. Pravděpodobně se ta stalo v roce 1953, kdy princ Akihito nabídl syrové ryby některým americkým politikům na japonské ambasádě ve Washingtonu. O události psal Milwaukee Journal.

Ve světě je to dnes sushi-mánie. Existují tisíce a tisíce restaurací, kde můžete ochutnat tuto pochoutku.

NEJZNÁMĚJŠÍ DRUHY SUSHI

Sushi není nic jiného než syrové ryby různých druhů (od lososa po tuňáka), stočené s rýží, kořením a různými dalšími přísadami, jako je kaviár, mořské řasy nebo zelenina. Na stolech západních restaurací jich najdeme několik. 

Nigiri

Sushi rýže se ručně tvaruje do malého válečku. Ten se přikryje plátkem syrové ryby. V některých případech používá nigiri ke spojení celé směsi malý proužek opečené mořské řasy zvaný nori. Jako ryba se používá například losos, kreveta, chobotnice nebo tuňák.

Hosomaki

Ideální druh sushi pro začínající kuchaře. Jde o malý váleček, silný asi 2,5 cm, z vnější strany obalený řasou nori. Rýže je smíchaná s rýžovým octem. Náplň rýže tvoří pouze jeden druh potraviny. Je to například tuňák, oliheň, Shiso (japonská bylina), okurka. Právě kousky s okurkou slouží pro vyčištění patra, aby si gurmáni lépe vychutnali celou řadu chutí.

Realita je taková, že než se ze sushi stalo chutné jídlo, byl to jen způsob, jak uchovat čerstvě ulovené ryby (a pochází z Číny). Čerstvé ryby byly soleny a stočeny do fermentované rýže a kvašení rýže umožnilo zachování ryb.

Futomaki

Jde o zvětšenou verzi hosomaki, často vyráběnou s několika druhy náplní. Futomaki je často ve vegetariánské verzi, kdy je jako náplň zvolená pouze zelenina. V běžné verzi se používají různé druhy měkkýšů a ryb.

Uramaki

Jde o středně velkou rolku. Někdy je nazývaná jako „kalifornská“, protože ji poprvé servíroval v 70. letech japonský kuchař ve Spojených státech. Liší se od ostatních rolek, protože rýže je na vnější straně a nori je uvnitř rolky s náplní. Na rýži může být ještě vrstva jiker nebo třeba opečených sezamových semínek. Náplň nori tvoří například maso z krabů, tuňák, avokádo, majonéza, okurka nebo mrkev. Do jedné z variant pokrmů se jako náplň používají kostky lososa a smetanový sýr.

Tekkamaki

Tento druh byl koncipovaný jako jídlo do rychlého občerstvení, konzumované za chůze. Jde o kužel vytvořený z nori a plněný rýží, zeleninou a rybami. Konzumuje se bez hůlek, protože kousky jsou velké až 10 cm.

JAK SUSHI JÍST

Existuje skutečná etiketa pro používání hůlek a pojídání sushi. Skutečně je to druh jídla, které má dobře zakódované tradice, a to jak v umění jeho přípravy, tak v jeho konzumace. Předně: vyhýbejme se příborům, pro Japonce je to téměř pobuřující. Pokud opravdu nevíte, jak používat hůlky, můžete jíst rukama, je to lepší. V japonské kuchyni je skoro vše připraveno tak, aby se to dalo jíst najednou, a považuje se za naprosto neelegantní rozdělit jídlo nebo jej rozbalit, než si ho vezmete do úst.

Sushi kuchaři také nemají rádi omáčky. Pokud své sushi doprovázíte sójovou omáčkou, nenamáčejte celé sousto jako rohlík do mléka, ale pomalu ho pokládejte bokem do omáčky.
Pokud jde o wasabi, zelenou pastu s pikantní chutí, která se podává společně se zázvorem jako koření, nikdy by se neměla máčet v sójové omáčce.
Plátky zázvoru nemají funkci přílohy, ale slouží k očištění úst od chuti předchozího pokrmů. 
Netřete hůlky o sebe, abyste je vyčistili, a nenechávejte je na talíři, jednoduše je položte na podložku. 

Zdroj: