Připravte si pravou domácí horkou čokoládu

Připravte si pravou domácí horkou čokoládu
Horká čokoláda je důvod, proč velká většina z nás miluje chladné měsíce. Nebo naopak zimu nesnášíte, ale jen díky tak skvělým příležitostem, jako je dát si lahodnou horkou čokoládu, ji přežijete.

Na dobrých surovinách při přípravě horké čokolády nešetřete, připravujte si ji svátečně, ale kvalitně. Samozřejmostí je dobré tučné mléko, kvalitní kakaový prášek a pravá hořká čokoláda. V některých podnicích najdete čokoládu podobnou pudinku s přídavkem škrobu. Máte ale chuť na pudink nebo na pravou čokoládu?  

Kterou čokoládu použít?

Patříte-li k těm, kteří si rádi dopřejí kvalitní čokoládu, dejte přednost produktům, které obsahují minimálně 75 % kakaa. U menších dětí volte čokoládu s množstvím kakaa do 55 %.

Na 4 šálky si připravte:

200 g čokolády nebo čokoládových peciček

280 ml plnotučného čerstvého mléka

Cukr podle chuti 

V kastrůlku ohřejte mléko přibližně na teplotu 60 - 70 °C. Postupně vložte všechnu čokoládu, případně cukr a míchejte dokud se vše nerozpustí. Na čokoládu můžete přidat oblíbené koření - skořici, vanilku, kajenský pepř, kardamom, pomerančovou kůru. Ozdobte si čokoládu kopečkem pravé šlehačky, karamelovou polevou, salkem či jste-li fajnšmekři panákem Whisky. Na závěr třeba posypejte drcenými mandlemi. 

Přejete-li si čokoládu skutečně krémově lahodnou, nahraďte alespoň polovinu mléka 12% smetanou.