Vyzkoušejte recept na arašídovou bábovku s čokoládou

Vyzkoušejte recept na arašídovou bábovku s čokoládou
Už vás nebaví klasické mramorované bábovky? Co vyzkoušet lahodnou, vláčnou bábovku s arašídovým máslem, která je zdravou svačinkou? Arašídové máslo je výživné a obsahuje velké množství zdraví prospěšných tuků, navíc společně s čokoládou vytvoří neodolatelnou kombinaci.

Suroviny:

  • 1 hrnek změklého másla
  • 2 a ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku arašídového másla (můžete zvolit i křupavou variantu)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • půl tabulky čokolády do těsta
  • půl tabulky čokolády a lžíce másla na polevu

Jako první si připravíme si troubu a předehřejeme ji na 180℃. Nachystáme si hrnek na odměřování a důkladně vymažeme a vysypeme bábovkovou formu tak, aby se bábovka nepřilepila.

Ve střední misce utřeme 1 hrnek změklého másla společně se 2 a půl hrnky cukru a půl hrnkem arašídového másla do hladké hmoty. Poté přidáváme postupně jedno vajíčko za druhým a každé do směsi důkladně zamícháme. Doporučujeme použít ruční mixér nebo stolní robot na střední rychlost, který vám práci urychlí.

arašídové máslo
Arašídové máslo, Zdroj: LumenSt / Shutterstock

Pokud máte dostatek času na přípravu, použijte na suché suroviny samostatnou misku, promíchejte a poté přidávejte postupně do mokré směsi. Pokud tolik času nemáte anebo nechcete špinit moc nádobí, klidně přidejte suroviny rovnou do stejné misky ve které již máte těsto rozpracované.. Abyste se vyhnuli hrudkám je snadné použít trik profesionálních cukrářů a na mouku vytáhnout jemné sítko, přes které sypké suroviny prosejeme. Těsto tak bude nadýchané a vláčné a nezabere vám to skoro žádný čas.

Ke směsi prosejeme 3 hrnečky hladké mouky a pytlík prášku do pečiva, přidáme špetku soli a pečlivě promícháme metličkou. Přidáme půl tabulky nasekané čokolády a jen lehce zamícháme do těsta. Nakonec těsto přelijeme do dobře vymazané formy na bábovku a dáme do vyhřáté trouby péct. 

Pokud si chcete práci ulehčit a nechce se vám čokoláda do těsta sekat, můžete použít koupené čokoládové pecičky. Pro hezký barevný efekt můžete vybrat i ty z bílé čokolády. 

V troubě pečeme bábovku asi hodinu a 15 minut, je lepší ji svrchu překrýt alobalem, abychom předešli připálení. Určitě nezapomeňte na špejlový test a kontrolujte, zda je bábovka hotová pomocí špejle, čas totiž může záviset i na typu vaší trouby a formě, tak abyste bábovku zbytečně nepřipálili.

Po upečení necháme bábovku vychladnout, než jí vyndáme z formy alespoň 15 minut. Pokud máte čas bábovku vyšperkovat připravte si ještě rychlou polevu. V malém rendlíčku na mírném plameni rozpusťte půl tabulky čokolády a lžíci másla a vymíchejte hladkou polevu, kterou bábovku polejete. Tato kombinace je naprosto delikátní, tak si nechte chutnat!

 

Zdroje: