Co takhle zkusit linecké cukroví ve 4 jednoduchých krocích?

Co takhle zkusit linecké cukroví ve 4 jednoduchých krocích?
K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Rok, co rok se pereme s těstem a noříme své prsty do cukrové lázně, jen pro pár sladkých momentů pod stromečkem.

Pro někoho jsou to perníčky, pro jiného rumové koule. Od nepaměti to ale pro tisíce domácností je linecké.

Ingredience

Vánoce jsou časem předhánění. Ve snaze nadchnout naše hosty se snažíme udělat co nejlepší a nejoriginálnější cukroví – občas se ale vyplatí vsadit na klasiku. Pro přípravu lineckého nepotřebujete žádné drahé a těžko sehnatelné ingredience a vše bez problému najdete ve vašem oblíbeném obchodě.

Na přípravu suché směsi potřebujete hladkou mouchu, moučkový cukr a vanilkový cukr na dochucení. Pro tekutou směs doporučujeme co nejtučnější máslo, citronovou šťávu, vejce a konečně marmeládu. Marmeládu je možné zvolit dle vlastní chuti – klasiko je rybízová, ale nebojte se sáhnout i po jahodě, malině, nebo třeba i citrónu.

Linecké můžeme poté jednoduše doplnit o něco vyšším množstvím citrónové šťávy, či sušenou citronovou kůrou pro zvýšení kyselosti. Pokud se vydáte touto cestou buďte ale opatrní, ať to nepřeženete. Celý nákup vás nebude stát více než 300,-  Kč a pokud se vám podaří trefit marmeládu v akci může výsledná cena být menší než 200,- Kč.

Pro někoho jsou to perníčky, pro jiného rumové koule, Zdroj: 279photo Studio / Shutterstock

Recept

Přípravu lineckého můžeme rozdělit do čtyř jednoduchých kroků včetně finálního zdobení.

Příprava suché směsi 

Abychom dosáhli co nejjemnějšího těsta je nutné jak mouku, tak cukr přesít pomocí síta. Tento krok neopomínejte, nebo riskujete vznik bublin a hrudek. Mouky budeme potřebovat zhruba 210 gramů. Pokud nemáte váhu, vychází to přibližně na 25 polévkových lžící. Poté co přesypeme mouku stejně naložíme i s moučkovým cukrem.

Cukru potřebujeme 70 gramů – 13 a půl polévkových lžic. Pokud máte mlsný zub nebojte se cukru přidat! Vánoce jsou přece jen jednou za rok, tak proč si trochu nedopřát. Přípravu suché směsi završíme přidáním jednoho balení vanilkového cukru.

Tekutá směs

Pro třicet kusů lineckého nám budou bohatě stačit dva žloutky. Másla potřebujeme 140 gramů – deset polévkových lžic, nebo půl hrnku. Máslo by ideálně nemělo být ohříváno na poslední chvíli v mikrovlnce, abychom se vyhnuli „uvaření“ žloutků.

S předstihem si ho vytáhněte a nechte ho se v průběhu dne pomalu rozpouštět poblíž topení. Máslo a žloutky přidáme do tekuté směsi spolu s jednou čajovou lžičkou citrónové šťávy.

Fuška začíná

Nyní je na čase suchou a tekutou směs smíchat. Se všemi inteligentními domácími spotřebiči nic nepředčí šikovné české ručičky – tohle bude mazat. Těsto rukama promíchejte. Stlačujte ho mezi prsty a snažte se důkladně promíchat žloutky tak aby výsledný produkt měl lehce nažloutlou barvu.

Opatrně ať vám nevzniknou hrudky mouky, nebo suchá místa. Jakmile máme těsto, se kterým se dá pracovat přemístíme ho z mísy a dále na něm pracujeme, dokud nejsme spokojeni. Nejlepší metodou, jak ověřit, že nemáme hrudky a těsto je dostatečně hladké je ho průběžně směle ochutnávat. Opatrně ale ať vám i něco zbyde! Hotové těsto necháme na 3–12 h odpočívat v chladném obětí naší milované lednice.

Válíš, válím, válíme

Poté co si těsto dopřálo zaslouženou siestu je na čase z něj vytvořit něco jiného než neestetickou mazlaninu. Plochu, na které budeme těsto válet si nejprve posypeme troškou moučkového cukru (ne však toho, který nám zůstal v sítu).

Těsto rozdělíme na čtyři kusy a důkladně vyválíme. Jakmile máme souvislý plátek těsta (ne příliš tenký ani tlustý) můžeme zapojit naše malé učně a ratolesti. Rozdejte formičky a krájejte! Kam se hrabe jóga a meditace na vykrajování do rytmu líbezných koled. Pro nejlepší výsledek doporučujeme Hanu Zagorovou – někde jsme slyšeli, že linecké ji má nejradši.

Koleček by měl být sudý počet a na každé linecké potřebujeme dva kusy. Na spodní přijde marmeláda a vrchní pokud chcete ozdobte vykrojeným kolečkem, či srdíčkem uprostřed, aby vaši drazí věděli, co na ně uvnitř čeká za sladké překvapení. Troubu dáme předehřát na 180 °C a nachystáme si marmeládu.

Pokud jste perfekcionalisté, kteří schovávají marmeládu před dětmi v lednici vytáhněte ji s předstihem, ať dosáhne pokojové teploty. Jakmile máme vykrájeno přemístíme jednotlivá kolečka na plech a vhodíme do trouby. Pokud chcete potřete je ještě před tím dalšími žloutky. Linecké by mělo být do deseti minut upečeno.

 

Zdroj: