Jednoduchý švestkový koláč

Jednoduchý švestkový koláč
Znáte krambl? Jednoduchý, ale hlavně chutný ovocný dezert okořeněný skořicí se hodí, když nemáte příliš času, ale přesto chcete něco chutného upéct. Jako základ vám stačí švestky, máslo, cukr a mouka.

Je sychravé odpoledne, nálada pod psa a vy máte chuť na něco dobrého, šťavnatého a křupavého. Tak to je přesně čas upéct si švestkový krambl

Ze všeho nejdříve si obstarejte košík ovoce. Nejlépe se hodí švestky, blumy či mirabelky. Použít však můžete i jiné ovoce, například jablka nebo hrušky. V nouzi můžete použít i ovoce z mrazničky. 

Troubu rozehřejte na 180 °C. Do mísy vložte 12 kousků středních švestek, kůru z jednoho pomeranče, 50 g třtinového nebo kokosového cukru a máte-li ho rádi, můžete přidat i lžíci rumu. Vše důkladně promíchejte a ovocnou směs vložte na dno zapékací mísy. Ovoce pokryjte plátky másla. Poté si připravte drobenku z 150 g polohrubé mouky, 30 g ovesných vloček, 3 lžic nasekaných a opražených lískových oříšků a 50 g másla. Drobenkou pokryjte švestky a pečte 20–25 minut. 

Krambl můžete podávat s kopečkem zakysané smetany či zmrzliny. Dobrou chuť.

 

Zdroj:

  • autorský text