Všichni do pozoru, Gladiátor slaví narozeniny. Takhle se stal z Russella Crowea světový herec

Všichni do pozoru, Gladiátor slaví narozeniny. Takhle se stal z Russella Crowea světový herec
Russell Crowe patří mezi hollywoodskou smetánku. Jeho role jsou uznávané na celém světě, jeho filmy jsou bezpochyby špičkové. Navíc není novozélandský rodák pouze hercem, ale taktéž producentem, režisérem a hudebníkem. 7. dubna oslavil tento legendární držitel Oscara narozeniny.

Mládí v Austrálii

Crowe se narodil 1964 na Novém Zélandě. O 4 roky později se jeho rodina odstěhovala do Austrálie, kde jeho rodiče otevřeli cateringový servis pro filmové týmy. Měl tedy velmi brzy kontakt s filmovým prostředím. V osmi letech získal Crowe svou první malou roli v televizní show „Spyforce“, kterou režíroval jeho kmotr.

Po střední škole si tehdy 16letý Crowe vyzkoušel zpěv v kapele, kterou sám založil. Poté pokračoval ve své pěvecké kariéře ve dvou dalších kapelách, jako pouliční muzikant, a dokonce na muzikálových jevištích (pro Pomádu a The Rocky Horror Picture Show). Během 90. let se Crowe poprvé začal soustředit na natáčení filmů a seriálů namísto hudby. Nejzásadnější role byla v oscarovém filmu „L.A. – Přísně tajné“, díky které se poprvé skutečně proslavil. Navíc získal pozornost režiséra Ridleyho Scotta.

Filmový průlom

Russell Crowe dokázal jako jeden z mála získat tři roky za sebou nominace na Oscara. První získal v roce 1999 za film „Insider: Muž, který věděl příliš mnoho“. Hrál zde po boku Ala Pacina a americký filmový časopis Premiere uvedl jeho hraní na 23. místě ze 100 nejlepších hereckých výkonů v historii filmu.

Roku 2007 založil Crowe vlastní produkční firmu.

O rok později získal Oscara pro nejlepšího herce za ztělesnění římského generála Maxima Decima Meridia v historickém filmu Ridleyho Scotta „Gladiátor“. Třetí nominaci na Oscara za film „Čistá duše“ získal opět jen o rok později. Oscara za to sice nedostal, za to si ale odnesl Golden Globe.

Během dalších let se Crowe objevoval stále v kvalitních filmech, například v biblickém dramatu „Noe“, v muzikálu „Bídníci“ anebo v seriálu „Nejsilnější hlas“, za který vyhrál další Golden Globe.

Roku 2007 založil Crowe vlastní produkční firmu „Fear of God Films“, která se například postarala o produkci akčního dramatu „Robin Hood“ s Crowem v hlavní roli.

Russell Crowe patří mezi herce, kteří udělají všechno pro dokonalé ztvárnění role. Především změny účesu, akcentu, intonace při mluvě a vlastní tělesné siluety jsou pro Crowea nedílnou součástí individuální charakterizace jeho filmových postav. Kvůli roli ve filmu Insider 1999 přibral 29 kilo, kvůli roli boxera Jima Braddocka v „Těžké váze“ prošel Crowe intenzivním tréninkem boxu ve stylu 30. let a ztratil 23 kilogramů. Aby mohl ztvárnit padesátiletého Dr. Wiganda ve filmu „Insider“, nechal si odstranit všechny vlasy. Od června do prosince 2011, v rámci přípravy na několik filmových rolí v roce 2012, podstoupil herec dle serveru lidovky.cz bezlepkový dietní program bez alkoholu, který sestával z chůze, jízdy na horském kole, vzpírání a tréninku v tělocvičně. Během tohoto období ztratil 42 kg.

zdroj: youtube.com

Nezapomenutelná Hudba k filmu Gladiátor, Now We Are Free (Hans Zimmer & Lisa Gerrard)