10 pokojových rostlin, které jsou ideální do kanceláře

10 pokojových rostlin, které jsou ideální do kanceláře
Pokojové rostliny by měly být běžnou součástí vybavení kanceláře, mají totiž schopnost zlepšovat pracovní prostředí, redukovat stres a zvyšovat produktivitu práce. Které pokojovky se do kanceláře hodí nejlépe? To se dozvíte z následujícího článku.

Jak pokojové rostliny zlepšují pracovní prostředí

Pokojové rostliny do kanceláře jednoznačně patří. Je prokázáno, že mají příznivý vliv na psychiku pracovníků, mají estetické a relaxační účinky a dokáží zvýšit koncentraci na práci a tím i výkonnost. Pokojovky přinášejí několik dalších podstatných benefitů – absorbují škodlivé látky, které se uvolňují z nábytku, podlahových krytin a elektroniky, dokáží tlumit hluk a zlepšují kvalitu vzduchu tím, že ho okysličují a zvlhčují.

Které druhy jsou nejvhodnější

Když vybíráme pokojovky do kanceláře, měli bychom vzít v úvahu hned několik aspektů. Během pracovní doby se nebudeme moci o květiny příliš starat, proto bychom měli vybírat druhy, které jsou nenáročné na pěstování a neměly by být citlivé na klimatizaci. Dále bychom měli volit rostliny, které jsou odolné proti škůdcům.

10 druhů pokojových rostlin, které jsou ideální do kanceláře

Dracena  

Velmi oblíbená pokojová rostlina, její jasně zelené listy jsou výrazným doplňkem místnosti. Je nenáročná na světlo a má schopnost absorbovat škodlivé látky ze vzduchu.

Měli bychom vybírat druhy, které jsou nenáročné na pěstování
Měli bychom vybírat druhy, které jsou nenáročné na pěstování | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Zamioculcas

Krásná a výrazná rostlina, která je zajímavá svými lesklými listy. Je nenáročná na péči, nevyžaduje pravidelné zalévání a daří se jí i na tmavším místě. Má schopnost zvlhčovat vzduch.

Sukulenty

Sukulenty jsou oblíbenými kancelářskými rostlinami. Jsou vhodné na pracovní stůl nebo na poličku, nejlépe se vyjímají ve skupinách. Jsou nenáročné na péči, stačí je zalévat jen jednou za 3 až 4 týdny.

Tchýnin jazyk

Známá a často pěstovaná pokojová rostlina. Není náročná na péči, na světelné podmínky a nevadí jí rušná kancelář. Má schopnost pohlcovat toxické látky.

Bambusové palmy

Bambusové palmy jsou skvělým doplňkem kanceláře, jejich bohaté a rozvětvené rostliny jsou výborné jako zvuková bariéra a používají se k oddělení stolů i pracovních prostor. Jsou nenáročné na pěstování.

Fíkus

Krásná dekorativní rostlina, která existuje v mnoha variantách. Má výraznou schopnost čistit vzduch, protože pohlcuje toxické látky a prach.

Lopatkovec

Oblíbená pokojová rostlina, která je nenáročná na zalévání a světelné podmínky, nevyžaduje velký prostor. Dokáže ze vzduchu odstraňovat toxiny a vzduch zvlhčuje.

Břečťan

Nenáročná a oblíbená rostlina, kterou je možno zajímavě tvarovat. Břečťan má výraznou schopnost čistit vzduch.

Monstera

Krásná a výrazná pokojovka, u které si můžeme vybrat z mnoha druhů – některé dorůstají výšky až 2,5 metru, jiné jsou vhodné na pracovní stůl. Monstera je nenáročná na pěstování.

Kapradina

Zajímavá pokojová rostlina, která má schopnost zvlhčovat vzduch a pohlcovat toxické látky. Není náročná na světlo, ale vyžaduje pravidelné zalévání.