Přeměňte vaši zahradu na růžový ráj: Jarní tipy pro nádherné květy

Přeměňte vaši zahradu na růžový ráj: Jarní tipy pro nádherné květy
Péče o růže je jednodušší, než si myslíme – pěstovat je může úspěšně každý. Jednoduchými kroky se o své růže můžeme postarat tak, aby se nám po celou sezónu odvděčily svými plnými a vitálními květy. Víte, jaké to jsou?

Ať už máte velkou růžovou zahradu, nebo máte jen pár růží v květináči, tyhle tipy se vám na jaře budou hodit.

Pokud jste růže na zimu ochránili před mrazem, ať už chvojím, či různými textiliemi nebo nádobami. Po posledních mrazících je ten správný čas, kdy je tuto ochranu možné odstranit. Odstraňte staré listí, které vítr k růžím navál, případně odstraňte i starý nevzhledný mulč a ostatní nečistoty v okolí růží. Tuhle činnost si nechejte klidně až na konec dubna, popřípadě sledujte, jak se sezóna zrovna vyvíjí.

Jestli jste růže z minulé sezóny měli svázané, zkontrolujte, zda je toto „zkrocení“ růží stále v dobré kondici a případně jej obnovte.

Po posledních mrazících vyčistěte záhony růží
Po posledních mrazících vyčistěte záhony růží | Zdroj: SOE10 / Depositphotos

Prořezávání růží jste možná stihli již před zimou. V případě, že ne, vrhněte se na to právě teď na jaře. Nůžkami odstříhejte staré a suché paličky růží a veškeré suché větvičky, které již odumřely. Tímto krokem růžím umožníte, aby veškerou svoji energii investovaly do nového růstu.

To, kolik bude mít růže odumřelých částí, závisí zejména na tom, jak moc tuhá a krutá zima zrovna byla. Nebojte se při prořezávání být razantní, většina růží velmi rychle při teplém počasí obrazí.

Stejně jako většina rostlin vám růže poděkují, pokud jim věnujete i nějaký čas navíc a dopřejete jim kvalitního hnojiva. To použijte klidně ve stejný čas, ve kterém růže prořezáváte. Je na každém, zda použije syntetických hnojiv určených přímo na růže, nebo využije přírodních zdrojů. Tím může být například hrst epsomské soli, kterou nasypeme rovnou ke kořenům. Pro růži tato přírodnina znamená extra dávku hořčíku k dobru.

Růže jsou takové královny a velmi dobře se jim daří v „postýlce“ z mulče, který buď vyměňte úplně, nebo alespoň přidejte nový. Mulč růžím také poskytuje nějaké živiny navíc a chrání je při nepříznivém počasí. Je také výborným pomocníkem pro udržení neustálé vlhkosti v období parných dní.

Pokud máte tu možnost, přihrňte pod mulč také kompost nebo speciální hlínou určenou právě na růže.          

Nezapomeňte růže při jejich prořezávání také důkladně prohlédnout. Už na jaře je možné objevit na růžích první škůdce – koho jiného než mšice. Tento malý hmyz si často pochutnává na sladké míze a okrádá celou rostlinu o cenné živiny. Pokud mšice na růžích objevíme, není na co čekat. Můžeme je zkusit odstranit pomocí domácích prostředků jako je mýdlová voda, časté sprchování rostliny či vyzkoušet silný výluh z levandule. Pokud nic nefunguje, vrhněte se na mšice se syntetickými spreji.

Růže vám během sezóny poděkují, pokud na škůdce budete myslet již zjara a vysadíte k nim tzv. odpuzovače. Rostliny, které přirozeně škůdce odpuzují, jsou levandule, afrikány, měsíčky či lichořeřišnice.

Tato péče o růže je ideálním krokem, jak jim nastartovat zdravý začátek sezóny a následně se těšit z krásných barev a plných květů. Tak s chutí do toho a půl je…