Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po třicítce?
Foto: Daniel Hoz / Shutterstock

Co byste měli jíst, aby váš metabolismus fungoval i po třicítce?

Třicítka pro většinu lidí znamená, že se začínáte usazovat, máte vlastní bydlení a večer se těšíte na pohodlný gauč s televizí. Hlavně mít klid. Je to změna oproti vašim večerům ve dvacítce a spolu s vaším životním stylem se začíná měnit i vaše tělo. Jak pomocí stravy zařídit, aby vám zůstalo stále tolik energie jako před deseti lety?

Za vším hledejte hormony

Nejdříve si pojďme shrnout, jaké změny tělo vlastně podstupuje. Třicítka rozhodně neznamená, že to s vámi nyní půjde jenom z kopce. Pořád jste na vrcholu svého zdraví a síly. Dokonce jde stále o dobrý věk pro studium na nové škole nebo začátek s náročným sportem. 

Organismus začíná stárnout přibližně od 21 let, a proto první známky na sobě můžete pozorovat již nyní. Příčinu to má jednoznačnou, lidské hormony jsou nejdynamičtějším hybatelem těla a metabolismu a jejich hladiny se mění v různém věku. Ve třicítce pak můžete nejvýrazněji zaznamenat klesání hormonů pohlavních.

Jaká úskalí čekají ženy?

U žen klesá estrogen, který je zodpovědný za menstruační cyklus a plodnost, ale také za udržování váhy nebo libida. Jeho klesání proto snižuje vaši možnost otěhotnět, a to jak kvůli tomu, že prostě nemusíte mít náladu, tak i kvůli nedostatečnému dozrávání vajíček. 

Potichu se vám zároveň bude rozvíjet ještě jeden problém, vaše kosti při nízké hladině estrogenu slábnou. Tento efekt sice nejvíce pocítíte až po menopauze, nicméně čím lepší základ v kostech budete mít před ní, tím méně potíží budete zažívat v budoucnu s osteoporózou.

Co pro to mohou udělat: 

  • Vápník a vitamín D – pro podporu kostí je zásadní obecně známý vápník. Nezapomínejte ale na vitamín D, který je nezbytný pro jeho vstřebávání. Najdete ho hodně v jogurtech, vajíčkách nebo rybách. Vegani svůj bohatý zdroj pak najdou v houbách
  • Kyselina listová – ženy, které chtějí miminko, by měly brát kyselinu listovou. Ta podporuje zrání vajíček a jejich životaschopnost. Vysoký obsah je hlavně v droždí, obilovinách a také špenátu nebo salátu
  • Luštěniny – hrách, sója nebo cizrna jsou bohaté na fytoestrogeny, které v ženském těle dokážou zvýšit hladinu estrogenu
  • Maca peruánská, andělika lékařská nebo jetel luční – tyto byliny obsahují taktéž fytoestrogeny. Zároveň zvyšují libido a jsou vhodné pro ustálení hormoniální rovnováhy
Zdroje vitamínu D, Zdroj: Yulia Furman / Shutterstock

S čím se potrápí zase muži?

U můžu se orientačně počítá se ztrátou hladiny testosteronu o 1 % za rok. Výše testosteronu udává například množství svalů i tuku, dále ale také působí na vaši náladu a potřebu prosadit se. To můžete pocítit třeba v práci. Vaše původní dravost může slábnout a některá rozhodnutí pak překvapí i vás samotné. Snížená hladina působí problémy s erekcí a libidem.

Co pro to můžete dělat: 

  • Vyvážená strava – pro zvýšení testosteronu neexistuje žádná zázračná potravina. Základem je zdravá životospráva – dostatek cvičení a spánku a také strava, která není chudá na žádné ze třech základních pilířů – tuky, sacharidy a bílkoviny, ani vitamíny
  • Omezení alkoholu – negativní vliv alkoholu je znám a testosteronu se nevyhýbá
  • Afrodiziaka – tvorbu testosteronu stimuluje dostatek sexu a i afrodiziaka samotné, proto doporučujeme je zařadit do jídelníčku. Silný je kotvičník zemní nebo ženšen, z klasických potravin pak třeba granátové jablko, zázvor, čokoláda, červené víno, goji nebo chilli papričky

Základ pro energický den jsou antioxidanty a vitamíny

Vaši sílu mohou zpátky nabrat suroviny bohaté na vitamíny a antioxidanty. Skvělým příkladem je zelený čaj. Povzbudí vás a navíc je plný antioxidantů. Je prokázáno, že každodenní pití zeleného čaje stimuluje po cvičení odbourávání tuků více než u lidí, kteří čaj nepili.

Další potravinou, která obsáhne mnoho potřebného, je brokolice. Má vysoký obsah vitaminu C i vápníku, je plná vlákniny podporující trávení a navíc má v sobě látky, které zvyšují odolnost těla vůči rakovině. Například muži, kteří brokolici zahrnuli do svého jídelníčku alespoň jednou týdně, si snížili riziko onemocnění rakoviny prostaty o 41 %.

 

Zdroje:

Autor: Jan Říha
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy