Jak na okurky, aby byly chutnější, větší a zdravější? Odpověď přichází až z Japonska

Jak na okurky, aby byly chutnější, větší a zdravější? Odpověď přichází až z Japonska
Zahrádkáři znají spoustu triků a zaručených postupů, jak si zajistit co nejlepší pěstební úspěchy. Poradíme vám metodu, kterou možná neznáte, a přitom je úplně jednoduchá.

Okurky na mnoho způsobů

Kdo by neznal okurky. Pěstujeme je jednak volně na záhonech jako takzvané nakládačky nebo ve sklenících, kde dominují odrůdy salátovek. Přitom jde jen o kultivary jednoho botanického druhu – okurky seté. Ať je to ta, či ona, všechny okurky jsou výbornou zeleninou, bohatou na minerální látky a draslík. Obsahují také velmi málo kalorií, takže jsou dokonalou potravinou při redukční dietě.

Pěstování okurek

Okurky se dají vysévat přímo do půdy, zpravidla se však používají předpěstované sazenice, které si předem připravíme v květináčích a poté se teprve sází do záhonu. Je všeobecně známo, že okurky potřebují pro svůj zdárný růst vedle bohaté zálivky také velké množství živin, takže je důležité nepodcenit hnojení a doporučuje se také mulčování, například slámou nebo rašelinou.

Na co přišli Japonci?

Okurky se pěstují po celém světě včetně Japonska. Právě v této ostrovní zemi přišli na „vychytávku“, která se velmi dobře osvědčila. Spočívá v tom, že sazeničky okurek rostou v substrátu, který jim zajistí stabilní vlhkost a přísun živin. Stačí jen při výsevu do květináčků nahradit klasický zahradnický substrát hoblinami.

Není dřevo jako dřevo

Samozřejmě nelze použít hobliny jakékoliv. Rozhodně nesmí obsahovat žádné znečištění, jako například zbytky barev, oleje či mořidel, také nemohou být napadené houbou. Ideální volbou jsou hobliny ze zdravého dřeva, které můžete získat na pile, či ve zverimexu, kde se prodávají jako stelivo pro domácí mazlíčky. Jen je třeba dát si pozor na důležitou věc – musí jít o hrubé hobliny, protože pokud bychom použili jemné piliny, tak ty by nám po zalití vytvořily ze substrátu hutnou hmotu bez přístupu kyslíku, čímž bychom naše sazeničky brzo utrápili.

Bez horké vody to nepůjde

Poté je nutno hobliny zbavit nežádoucí pryskyřice – stačí je několikrát prolít vařící vodou. Po této přípravě se vlhkými a vlažnými hoblinami naplní pěstební nádoby na sadbu a znovu se lehce zalijí horkou vodou, čímž zajistíme dokonalou sterilitu. Jakmile připravený substrát zchladne, můžeme přistoupit k setí.

Příprava sadby

Podle typu sadbových nádob vyséváme semena buď jednotlivě, nebo do sponu cca 5 cm. Po zatlačení semen do hoblin nádoby ještě překryjeme tenkou vrstvou připravených vlhkých hoblin a uzavřeme fólií. Pak už jen stačí umístit květináče na dostatečně teplé a slunné místo, protože okurky potřebují ke klíčení teplotu 20–25°C. Sazenice vyklíčí po 7–14 dnech a díky pěstování ve vlhkých hoblinách si vytvoří mohutný kořenový systém, který jim zaručí podstatně rychlejší a lepší adaptaci ve venkovním prostředí. Navíc ve sterilních hoblinách nehrozí nákaza plísňovými chorobami, na které jsou okurky obecně velmi náchylné.

Co s připravenou sadbou?

Jakmile sazeničky dosáhnou výšky cca 10 cm a vytvoří si několik pravých listů, můžeme je i s kořenovým balem v hoblinách přesadit do větší nádoby nebo do záhonu, pokud už je venku vhodná teplota. Díky sadbě kultivované v hoblinách (= japonskou metodou) máme zaručeno, že jsou sazenice zdravé silné a v létě se nám odvděčí bohatší úrodou, navíc začnou plodit o několik týdnů dříve. Díky dobrému zdravotnímu stavu se také zvyšuje šance, že se nám vyhnou plísňová onemocnění a okurky budeme moct sklízet skutečně až do konce sezóny.

Zdroje článku: